Сладка, ароматна и много, много вкусна. Срещаме я по щандовете в магазините и по пазарите всяка зима. Сетихте ли се коя е? Да, райската ябълка. В природата има повече от две хиляди разновидности от нея, но само няколко от тях са неизменно обичани и търсени от хората.
Неслучайно райските ябълки са наричани „храната на боговете“, „ябълката на сърцето“, „ябълката на дълголетието“. Тя е не само невероятно вкусен десерт, но и склад от полезни витамини и минерали, които са спечелили уважението на практикуващите традиционна медицина още преди хиляди години. Само два плода райска ябълка на ден са достатъчни за положителна нагласа и радостно отношение към живота.
Сред най-известните сортове са „китайските“ - плодовете имат кръгла, леко удължена форма. В средата на плода има малка вдлъбнатина. Сортът „пчелен мед“ пък, както подсказва името, вкусът на тази райска ябълка има нотки на мед. Тя е много сочна и сладка и няма семки. „Биволско сърце“ е друг вид. Градинарите познават сорта домати под това име. Външният вид на зрелите райски ябълки е много подобен на тях. Те са сладки, меки и много вкусни, но трудни за съхранение и транспортиране. Плодът от сортът „крале“ има ярко оранжева кора и кафява „шоколадова“ плът. Между другото, колкото по-тъмна е, толкова по-сладки са плодовете.
Как да изберем най-добрата райска ябълка?
Когато избирате райска ябълка, трябва преди всичко да обърнете внимание на цвета на плода, както и на листата и стъблото. Райската ябълка трябва да е мека и лъскава, с богат цвят. Ако има тъмни петна по кората, значи е презряла! Листата и стъблото на плода трябва да са тъмни на цвят и да са сухи. Ароматът на избраните плодове трябва да е лек и приятен, без киселинност.
Ползите от райската ябълка са „магически“
Според д-р Шела Горинштейн, изследовател в катедрата по медицинска химия в Еврейския университет в Йерусалим в Израел, една райска ябълка на ден може да бъде по-здравословна от една обикновена ябълка. Според резултатите от научното ѝ изследване, райските ябълки осигуряват повече ползи за предотвратяване на риска от сърдечно-съдови заболявания при хората. А сърдечните заболявания са причина номер 1 за смърт в света. Възможностите на райската ябълка обаче не следва да се ограничават до това!
Вижте в галерията кои са големите ползи от хапването на райски ябълки:
Предупреждение! Имайте предвид, че твърде голямо количество райска ябълка може значително да понижи кръвното ви налягане. Така че внимавайте с количеството, ако сте с ниско кръвно. Райската ябълка не е силен алерген, но съществува риск от индивидуална непоносимост. А танините и органичните киселини в плода могат да причинят кариес. Райската ябълка е полезна за здравето в умерени количества.
Прочети още:
- В сезона на мандарините: С кои храни е препоръчително да НЕ ги комбинираме
- Правилните плодове, които да хапвате, докато сте на диета
- Здрави през цялата зима: ето защо сушените плодове са толкова полезни
- Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят