Рецепти за различни желета и кремове с желатин не липсват в нашата най-вкусна категория Вкусно.
Гледайки с благоговение най-новата ни рецепта за желе от шоколад, си зададохме логичния въпрос „А полезен ли е желатинът всъщност“?
Посъветвахме се, прочетохме и намерихме отговор на този въпрос: Да, полезен е.
Желатинът е добър източник на протеин. Приемането на желатин успокоява ставните болки и подобрява гъвкавостта на ставите, укрепва косата и ноктите.
Желатинът е превъзходен натурален източник на белтъка колаген, тъй като молекулите на природния колаген са малки и това им помага да проникват дълбоко.
Желатинът помага за понижаване на теглото – смята се, че увеличава производството на човешкия растежен хормон (Human Growth Hormone) и стимулира метаболизма.
С хранителното си съдържание, той помага да се чувстваме сити след хранене.
Желатинът е най-често с животински произход, но има и такъв от растението агар-агар, ако не искате или не можете да приемате животински протеини.
Разбира се, най-добре е да приготвите вкъщи десерт с желе или костен бульон, в който също има много желатин.
Желираните бонбони, които се предлагат, съдържат полезния желатин, но и прекалено голямо количество захар и оцветители.
Ето няколко от хубавите рецепти с желатин в Edna.bg:
Как се прави: Желирана торта-сърце