Зеленото кафе е продукт, чиито качества и употреба мнозина всъщност не познават. А иначе, като цяло, кафето е един от най-популярните стимуланти и, след водата и чаят, е третата най-често употребявана напитка в света.
Зеленото кафе всъщност не е нищо повече от сурови, т.е. неизпечени, кафеени зърна. То е изключително богато на хлорогенова киселина – силен антиоксидант, на който се дължи неговата нарастваща популярност най-вече в козметиката, пише "Здраве.bg".
Без да се подвеждаме по маркетинговите трикове, зеленото кафе все пак може да се препоръча по няколко различни причини, както за външна употреба, така и вътрешно – не толкова като напитка, колкото като съставка в различни хранителни добавки.
Външна употреба
• Екстрактът от зелено кафе има способността да ускорява и увеличава отделянето на излишните течности от организма, а с тях и на натрупаните токсини (т.нар. лимфодренажен ефект).
• Козметичното масло от зърна зелено кафе подобрява растежа на косата, а се препоръчва и за суха и чувствителна кожа на лицето.
• Екстрактът от зелено кафе има антицелулитно действие, поради което е често добавяна съставка в различни кремове и емулсии за масаж.
• Топли компреси с масло се прилагат за лечение на изгаряния и белези, вкл. след раждане.
• Мазила на основата на масло от зелено кафе се използват в дерматологията – при дерматити, екземи и псориазис.
• Същото масло е сред основните съставки на очните кремове, предназначени за набръчкванията около очите, като успяват да намалят дори и дълбоките бръчки.
• Пяната и гелът, съдържащи екстракт от зелено кафе, имат меко овлажняващо действие, намаляват възпаленията и отделянето на себум.
• Масло от това кафе се ползва в емулсиите, предназначени за след престой на слънце, заради успокояващото овлажняващото и подхранващото му действие.
Вътрешна употреба
• Зеленото кафе е много популярно в различни хранителни добавки и средства за контрол на теглото. Съчетаването на хлорогенова киселина, заради нейната антиоксидантна активност, и кофеина възпрепятстват отлагането на мазнини.
• Дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафеени зърна, имат укрепващо за стомаха действие.
• Чашка зелено кафе понижава главоболието.
• Също както и обикновеното кафе, прясно смляното и сварено зелено кафе ободрява и повишава качеството на мозъчната дейност, без обаче излишно да възбужда нервната система.
• Витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава "лошия" (LDL) холестерол, регулира работата на черния дроб и панкреаса.
• Зърната зелено кафе са добър допълнителен източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, които са сред най-популярните антиоксиданти, препоръчвани за здравето на косата и ноктите.
• Екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.
• При язва, високо кръвно и заболявания на щитовидната жлеза - зеленото кафе, под формата на напитка или в състава на хранителна добавка, трябва да се употребява внимателно и най-добре след консултация с лекар.