Както годината подлежи на своите сезони, а те от своя страна на месеците, така и храните са подчинени на определени периоди в годината. Затова е изключително важно да консумираме храни според сезона, за да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус.
„Сезоните и месеците формират естествения фон на правилното хранене". Представете си зеленчукова градина в средата на зимата. Сега си представете същата тази градина в слънчев летен ден.
Според изследване, проведено през 1997 година от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия, има значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата.
Съдържанието на йод е по-високо през зимата, а на бета-каротин - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C във спанак, събран през лятото, спрямо зимата.
В различни части на света, дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават.
Но ето някои първостепенни принципи, ако ги следвате, ще си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци - вижте ги в галерията ни ТУК.
Припомнете си още:
- Митове за популярните диети
- Диетите, които трябва да избягвате
- Всяка диета действа
- Да се задържим слаби и след диетата
- Диетата според кръвната група - голямата лъжа
- Как тялото разбира, че е време да престане да яде