Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като олицетворение на своята мистичност и сила.
За разлика от тях в Уелс са приели праза за свой, като са го взаимствали и така зеленчукът се е превърнал в една от емблемите на Уелс.
Кой някога би предположил, че уелските войници са носили праз лук на своите шапки в битките, които са водили, за да ги различават от противниците им. Мистерия е и фактът, че са избрали точно този зеленчук. Нещата, които обясняват този акт, е например, че праз лукът се е отглеждал през октомври, а именно тогава са се водили битките.
Може би е съвпадение, но праз лукът е един от няколкото зеленчука, които виреят в Уелс и през март. Много хора вярват, че това е така поради факта, че Свети Давид е включил праз лука в своите пости, които са представлявали консумирането на хляб, вода и билки.
Днес учените са доказали, че празът не е просто втори братовчед на лука. Те са открили много полезни съставки, включващи се в него, както и в много други зеленчуци от семейството на лука - Алиум, в което попада и чесънът.
Ето и кои са те - проверете ги в нашата галерия ТУК
Още:
-
Какво да сготвим с праз: 16 невероятни, бързи и вкусни рецепти
-
Праз лук с горчица и варени яйца
-
Гювече с пиле, праз и сирене
-
Как се прави: Зелник
-
Пита с праз и бекон
-
Киш с праз и гъби