Когато говорим за сушени плодове, веднага се сещаме за фурмите. Те са сред най-древните плодове, познати на човека. От близо 4 хиляди години в пустините на Северна Африка и Близкия Изток се добиват плодовете на финиковата палма, които след изсушаването им се превръщат в добре познатите ни фурми.
Този плод има дълга история на употреба заради ползите за тялото, дължащи се на неговия отличен състав.
Хранителен състав на фурмите
В 100 грама фурми се съдържат 280 калории. Плодът е богат на въглехидрати и захари, основно глюкоза и фруктоза. Затова е отличен източник на енергия за тялото. Протеините в изсушения плод са десетократно повече, отколкото в пресния, който е твърд е не става за ядене. Съдържанието на витамини обхваща всички, без витамин Е. Освен това в състава са включени аминокиселини, минерали, микроелементи и антиоксиданти.
Хранителните качества на фурмите се запазват цяла година, наред с вкусовите им характеристики. Плодът е полезен през целия ден, но има някои специфични ползи, ако се хапва вечер преди сън.
Ето защо е добре да хапвате фурми вечер и за какво са полезни именно в края на деня:
Едно наум
Имайте предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която се наслоява върху зъбите и може да доведе до налепи по емайла. Затова мийте добре зъбите си всеки път след консумация на сушения плод.
Доста често обработката на фурми се извършва чрез промишлено производство и се използва парафин, който е вреден, особено за хората с астма и алергии.
Онези от нас, които имат проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или накиснати във вода. Заради съдържащото се във фурмите вещество тирамин, се провокира свиването на кръвоносните съдове, което би могло да доведе до главоболие.
Прочетете още:
- Какво ще се случи с тялото ти, ако ядеш по 3 фурми всеки ден
- Сладкият плод на арабските страни
- Здрави през цялата зима: ето защо сушените плодове са толкова полезни