Нежен допир на брашно, фин аромат на захар и какао, ухание на ванилия и канела...
Целият ритуал по приготвянето на съвършения мъфин е наслада за всички сетива – още от пресяването на брашното до смесването на яйцата, захарта и ванилията, през изпичането и понясянето на онази невероятна миризма на току-що приготвени малки кексчета, които всички очакват с нетърпение и обичат.
Не е изненада, че през последните години мъфините се превърнаха в едни от най-любимите десерти на хората по света, включително и на нас, българите.
Мъфините, тези малки вкусни пришълци от други земи, едновременно са много близки и далечни до нашата кухня и вкусови предпочитания.
От една страна апетитните представители на тестените изкушения идват от далечна Англия и още по-далечна Америка.
Английските мъфини имат дълговековна история и тяхното начало, според кулинарните експерти, започва през 10-11 век в Уелс. Те са плоски и кръгли, дебели 2-3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол.
Тъй като английските мъфини не са широкоразпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин, се има предвид далеч по-популярната американска разновидност.
Американските мъфини пък започват да се приготвят масово от домакините в края на 18 век - с брашно, а вместо мая, вече се добавят други набухватели - сода или бакпулвер. Пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 С за около 25-30 минути. Броят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери.
От друга страна, те вече толкова са навлезнали в нашия списък от любими сладкиши, че са така харесвани наравно с нашия традиционен техен еквивалент с малко по-голям размер – кексът.
Още една любопитна подробност за мъфините е, че те могат да бъдат както сладки, така и солени.
А разновидностите и на двата вкусови варианта са толкова много, че ако решим да търсим рецепти и да правим домашни мъфини ежедневно, със сигурност ще открием различни такива за всеки ден от годината!
Така през всички 365 дни можем да се радваме на разнообразието, което изобилието от идеи за рецепти за мъфини ни предлага – шоколадови, боровинкови, ягодови, ванилови, карамелени, прасковени, малинови...
Ние ви препоръчваме да заложите на домашно приготвени малки кексчета, като предварително се сдобиете с формички (силиконови или хартиени).
В рубриката ни „Вкусно“ сме давали десетки идеи за мъфини, с които можете да се вдъхновите ТУК, а сега споделяме и Edna класическа любима наша рецепта за такива с черен шоколад:
Необходими продукти:
125 гр брашно
100 мл прясно мляко
125 г краве масло
3 яйца
100 гр захар
½ опаковка бакпулвер
50 гр черен шоколад
3 с.л. какао
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, добавете млякото и след непрекъснато бъркане сложете предварително разтопеното масло.
Смесете брашното, бакпулвера, ванилията и какаото. Добавете ги към сместа и след това разбийте всичко заедно.
Нарежете черния шоколад на кубчета и го добавете в тестото. Всичко се разбърква и разпределя във форми за мъфини. Формите се пълнят до средата.
Пекат се в предварително загрята фурна до 180 градуса точно за 20 мин. Украсяват се с разтопен шоколад и декоративни шоколадови парченца.
И за финал нека ви споделим и най-значимата причина за това, че всички полудяха по мъфините: те сближават, засилват дългите приятелства, създават нови, даряват и показват любов.
За да направиш един мъфин, е нужно толкова малко – чаша брашно и малко захар, а в същото време могат да направят теб и близките ти така щастливи.
Често си казваме, че животът е прекрасен... Но точно сега можем да направим едно вкусно допълнение: животът е прекрасен, когато в него има мъфини.
Прочетете още:
Мъфини в зависимост от зодията
Мъфини с праскови и шоколадови пръчици