Обожавам кафе. От съзнателните ми ученически години не се събуждам без чаша хубаво ароматно кафе.
Пробвала съм много начини, по които да пия кафето си - с мляко, със захар, и с двете, добавяла съм канела и какви ли не още неща.
Но така и не ми харесаха и продължих да си пия кафето чисто - без захар, без мляко и всякакви други добавки.
И ако при мен дойде като естествен подбор на вкуса, то при други е просто наложително, защото да пиеш кафето си чисто е не само по-хубаво, но и много по-полезно.
Чистото кафе е по-вкусно, по-добро и определено запазва качествата си такива, каквито трябва да са.
Казват, че хората, които го пият със захар и/или мляко реално си нямат и идея какво пропускат. И ги определят като любители на кафе-аматьори.
И не само заради калориите, които поглъщаме, но нека първо се спрем на тях.
Замисляли ли сте се колко калории всъщност поглъщате, ако си поръчате, да кажем едно голямо лате с вкус на ванилия и бадем и задължителна бита сметана отгоре?
Нека ви го кажа така - по този начин поглъщате по минимум 280 калории на ден отгоре, които реално не отчитаме в хранителния си режим, защото... все пак става дума за кафе, нали?
Как да го направиш?
Много лесно, започни с бебешки стъпки. Недей да изключваш млякото и захарта от кафето си изведнъж. Вкусът на напитката няма да ти се стори особен приятен и ще го отхвърлиш веднага.
Просто лека-полека редуцирай захарта и млякото. Аз бих препоръчала да започнеш от захарта. Доливай мляко в началото, а постепенно го намаляй.
И така ще имаш възможността да разбереш какво му е толкова хубавото на кафето всъщност.
"Дали пия кафето си чисто? Да не би да има и други начини?!"
Още полезни статии за кафето, които да прочетете:
Убедителни здравословни причини да увеличим консумацията на кафе
Тест: Кафето, което обичаш да пиеш сутрин, разкрива какъв човек си
Защо не трябва да пропускаме кафето сутрин