Британската Агенция по хранителни стандарти е подела кампания, чиято цел е да насочи вниманието към риска от рак, свързан с готвенето на картофи и други богати на скорбяла храни на високи температури.
Сп. "Ню сайънтист" предлага отговор на някои въпроси за потенциалния риск, който крият любимите на мнозина препечени картофи и филийки.
Какъв е проблемът?
С една дума - акриламидът. Химикалът се използва в редица индустриални процеси, сред които пречистването на водата, производството на хартия, пластмаса и оцветители за храни. Акриламид се съдържа и в някои храни.
Вижте в подробностите в галерията тук:
Прочетете още:
- Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки в етикетите правят храната вредна и защо
- 10 храни, които ни подмладяват
- 6 храни, които НЕ ТРЯБВА да консумирате по време на настинка (и техните полезни заместители)
- 6 храни, които вредят на мозъка и ни правят по-глупави
- Учени съветват: Гответе ориза само така!
- Не яжте тези храни на гладно!