Защо препечените храни могат да станат опасни за здравето ни

препечени филии пържено пържени картофи сандвичи
Снимка: iStock

Британската Агенция по хранителни стандарти е подела кампания, чиято цел е да насочи вниманието към риска от рак, свързан с готвенето на картофи и други богати на скорбяла храни на високи температури.

Сп. "Ню сайънтист" предлага отговор на някои въпроси за потенциалния риск, който крият любимите на мнозина препечени картофи и филийки.

Снимка: Thinkstock

Какъв е проблемът?

С една дума - акриламидът. Химикалът се използва в редица индустриални процеси, сред които пречистването на водата, производството на хартия, пластмаса и оцветители за храни. Акриламид се съдържа и в някои храни.

Вижте в подробностите в галерията тук:

Опасностите, които крият препечени и пържени храни

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти