Със сигурност ви се случва след обяда и преди вечерята неудържимо да ви се прияде нещо сладичко.
Просто не може да устоите на желанието и колкото и да сте стараели да се храните здравословно през деня, следобяд винаги нарушавате диетата си.
Ново проучване на учени от университета в Мичиган е установило защо това е така. Изследването се е провело сред хиляда души и показало, че колкото повече денят напредва, толкова повече спада процента на здравословната храна, която човек приема.
Основен виновник за това е хормонът на глада – грелин. Съвсем логично той се произвежда в големи количества от тялото, когато пропускате хранения или хапвате прекалено скромно и тогава ви кара да поглъщате много по-големи и излишни количества храна.
Проучването установило още, че хората, които пропускат закуската в началото на деня изяждат много повече храна, отколкото тези, които хапват сутрин.
Сюзън Боуер – диетолог и асистент в Центъра по хранения към университета в Мичиган, препоръчва яйца, кисело мляко и пълнозърнест хляб за закуска, за да се избегне чувството на глад по-късни през деня.
Тя също така съветва да не се пропуска свежата салата за обяд. Сюзън съветва още винаги да държите под ръка ядки и плодове, за да заситите глада в дългата пауза между обяда и вечерята