Толкова вкусен и толкова сложен за белене, нарът е един от скъпоценните камъни на студените месеци, в които така ни липсват черешите, прасковите и динята.
С малките си червени зрънца, сладко-стипчивия си вкус и безкрайните ползи нарът е сред супер-храни.
А в последно време започна да се появява и по козметичните щандове, сложен в кремове за лице, ръце и сапун.
Да не говорим чисто визуалната наслада, която носят няколко рубинено червени зрънца нар, разпръснати из иначе скучната спаначена салата...
С какво нарът толкова се харесва на всички?
Нарът е плод с многобройни качества. Той съдържа много витамини А, С, Е, В5, В3, желязо, фолиева киселина, калий и полифеноли, които го превръщат в естествено лекарство и ценен здравословен продукт.
След редица изследвания е доказано, че антиоксидантните му свойства надминават в пъти тези на зеления чай.
Екстрактът от нар подсилва клетъчната регенерация, защитава кожата, тонизира я и свива порите, като същевременно неутрализира действието на свободните радикали и предпазва от появата на бръчки.
Нарът спомага за по-бързото възстановяване на колагена в епидермиса и действа хидратиращо на кожата. Той е подходящ и за чувствителна кожа, като почиства добре и се бори с повърхностните възпаления.
В здравословен план сокът от нар смъква и нивата на наситените мастни киселини, които често са причина за запушването на кръвоносните съдове.
Кората на плода се използва като отвара при остро стомашно разстройство и против тения. С цветовете пък може да се боядисват вълна и коприна.
В народната медицина нарът се употребява при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния и отравяния.
Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет.
Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид и могат да послужат за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия.
Гренадинът - сок от нар с добавка на захар, е неотменна част от много класически коктейли.
А как се бели нар, можете да видите във видеото по-долу. По-лесно е, отколкото си мислим:
Още за полезните храни
- Коя е българската суперхрана
- Меню за здраве: какво да ядем през февруари
- 5 задължителни полезни храни за студените месеци
- 9 храни, които е добре да са около нас, когато сме на диета