Защо нарът завладя салатите, диетите и кремовете за лице?

нар
Снимка: Thinkstock

Толкова вкусен и толкова сложен за белене, нарът е един от скъпоценните камъни на студените месеци, в които така ни липсват черешите, прасковите и динята.

С малките си червени зрънца, сладко-стипчивия си вкус и безкрайните ползи нарът е сред супер-храни.

А в последно време започна да се появява и по козметичните щандове, сложен в кремове за лице, ръце и сапун.

Да не говорим чисто визуалната наслада, която носят няколко рубинено червени зрънца нар, разпръснати из иначе скучната спаначена салата...

Снимка: netinfo

С какво нарът толкова се харесва на всички?

Нарът е плод с многобройни качества. Той съдържа много витамини А, С, Е, В5, В3, желязо, фолиева киселина, калий и полифеноли, които го превръщат в естествено лекарство и ценен здравословен продукт.

Снимка: netinfo

След редица изследвания е доказано, че антиоксидантните му свойства надминават в пъти тези на зеления чай.

Екстрактът от нар подсилва клетъчната регенерация, защитава кожата, тонизира я и свива порите, като същевременно неутрализира действието на свободните радикали и предпазва от появата на бръчки.

Снимка: netinfo

Нарът спомага за по-бързото възстановяване на колагена в епидермиса и действа хидратиращо на кожата. Той е подходящ и за чувствителна кожа, като почиства добре и се бори с повърхностните възпаления.

Снимка: netinfo

В здравословен план сокът от нар смъква и нивата на наситените мастни киселини, които често са причина за запушването на кръвоносните съдове.

Кората на плода се използва като отвара при остро стомашно разстройство и против тения. С цветовете пък може да се боядисват вълна и коприна.

В народната медицина нарът се употребява при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния и отравяния.

Снимка: netinfo

Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет.

Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид и могат да послужат за оцветяване на сладкарски изделия и сладолед. Сварен и сгъстен, наровият сок се използва като подправка в източните печени месни, птичи и рибни ястия.

Снимка: netinfo

Гренадинът - сок от нар с добавка на захар, е неотменна част от много класически коктейли.

А как се бели нар, можете да видите във видеото по-долу. По-лесно е, отколкото си мислим: 

Още за полезните храни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти