Смята се, че кориандърът произхожда от регионите на Средиземноморието и Югозападна Европа. Има исторически сведения, че прилагането му за различни цели е започнало още около 5000 г. пр.н.е. от древните египтяни, а някъде се среща и с наименованието кикниш, пише zdrava.bg.
Описание:
Кориандърът е едногодишно растение с височина 30-70 см, а цветовете му са бели или розови. Плодовете (семената) са кълбовидни или елипсовидни, обагрени в светлокафяво или жълто.
Употребяеми части:
Използват се плодовете на кориандъра и полученото от тях етерично масло.
Химичен състав:
В плодовете на кориандъра основно се съдържат 10-20% етерично масло, до 17% белтъчини и незначително количество алкалоиди (органични съединения, действащи болкоуспокояващо) и антиоксиданти.
Действие и приложение:
Плодчетата на кориандъра стимулират секрецията и моториката на храносмилателната система, като помагат при лениви черва, уринарни инфекции, запек, газове и липса на апетит. Освен това растението има и отхрачващо действие при кашлица.
Начин на употреба:
Най-често се приемат 5-10 броя плодчета - 1-2 пъти дневно, а също и приготвените от тях спиртен извлек или запарка. Последната става готова като счукаме 1 чаена лъжичка плодчета от кориандър и ги залеем с 250 мл вряща вода (доза за 1 ден).