Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.
От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.
Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.
Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:
Приготвяне на хляб с квас
Говорим си за...
Ако сте почитатели на хляба с квас, добрата новина е, че лесно може да си го приготвите вкъщи. Като започнете от самата квас. Нуждаете се единствено от вода и брашно, а процесът на ферментация обикновено отнема между 5 и 10 дни. Случва се на стайна температура, като е необходимо да поддържате закваската жива – ежедневно трябва да захранвате бактериите с малки количества вода и брашно. Живата закваска ще познаете по мехурчетата и по специфичния леко млечен и киселеещ аромат.
Преди приготвянето на хляба е важно да сте „нахранили“ маята си между 4 и 12 часа по-рано. За 1 хляб ви е необходима около 90 грама квас и близо 2 чаши и половина вода. След това добавяте брашно – около 4 чаши или колкото поеме до образуването на тесто. След като то е готово, оставяте тестото да почива между 9 и 12 часа на стайна температура.
На сутринта месите отново и печете в предварително загрята фурна за около час. Важно е да използвате съд с капак – дръжте го затворен през първите 20-25 минути, а през останалото време печете хляба без него.
Ако добавяте маслини и други мокри продукти при месенето, направете го на сутринта – при последното месене преди печенето. Убедете се, че сте премахнали излишната вода от тях.
Вижте рецептата на „Бон Апети“ за хляб с квас и лешници във видеото горе!
Още за четене:
- Богата на витамини, вкусна и нискокалорична: всичко, което трябва да знаем за черната леща Белуга
- Аспержите: аристократите на зеленчуците
- Какво ви очаква, ако ядете по една ябълка на ден
- Тибетско чудо: суперхраната, която е истинска витаминозна бомба за имунната система
- 5 причини да включите куркума в ежедневното си меню