Всички сме чували колко полезен е зехтинът и как трябва да присъства колкото се може по-често в ястията ни.
Дали обаче е добре да готвим със зехтин? Когато става дума за екстра върджин, то отговорът е определено не.
Той е студено пресован, не минава термична обработка и когато решим да си пържим яйца или мекички, на пример, с него, се превръща в канцероген.
Зехтинът е ненаситена мазнина и като такава е полезен само, ако се консумира суров.
Тоест, можете спокойно да го добавите на салати, но не и да го ползвате за готвене.
Също така трябва да стои далеч от слънчева светлина (ненапразно всички бутилки със зехтин са от тъмно стъкло).
Ако искате да готвите с мазнини, то ползвайте растителни – кокосово или палмово олио, или дори животински.
Научете още за това кои мазнини са полезни и кои не от специалното видео по темата:
Още за зехтина:
Зехтинът - течното злато
Изобилие по гръцки
Зехтин срещу инсулт
Приложения на зехтина извън кухнята