Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори за ранна диагностика на СOVID-19, тя е и симптом за добра прогноза на заболяването. Това предава Darik News по данни от международно изследване, водено от учени от Университета „Комплутенсе“ и болница „Сан Карлос“ в Мадрид.
В най-голямото проучване, проведено в множество центрове (5868 приети пациенти), изследователите потвърдиха, че макар произходът ѝ все още да е загадка, аносмията - загуба на обоняние - може да се счита и за добър прогностичен фактор за болест.
„Тези резултати имат много последици, от първоначалната оценка на пациентите до способността да се разбере патофизиологията. Възможно е инвазията в носния епител да доведе до активиране на адекватен имунитет, като се избягват цитокиновите бури”, обясни Хесус Порта-Етесам, ръководител на неврологичната секция в болница „Сан Карлос“.
В допълнение към идентифицирането на аносмията като фактор за добра прогноза за протичането на болестта, изследователите също така са установили, че обонятелните и вкусовите дисфункции са по-чести при жените (12,41% срещу 8,67%), при пациентите под 65 години и при пациенти с патологии на бъбреците, белите дробове, сърдечни, неврологични или онкологични.
Резултатите, получени за един от най-ранните симптоми на коронавируса, могат да служат като критерии при класифициране на пациентите или вземане на терапевтични решения, твърдят от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Заключенията от това проучване могат да бъдат използвани за изготвяне на „индекси на риска“ от усложнения, които биха били много полезни и интересни при наблюдение, лечение или оценка на изписването на пациенти.
В проучването са участвали още 4 мадридски болници, 4 университетски клиники в Испания, а също Институтът по кардиология и сърдечно-съдова хирургия на Хавана (Куба), общата болница в северната част на Гуаякил IESS „Лос Сейбос“ (Еквадор) и клиниката „Сан Карло“ в Милано (Италия).
Прочетeте още:
- Кога e възможно да си отиде коронавирусът?
- Проф. Кантарджиев обясни къде в тялото се задържа новия щам на коронавируса
- Учени установиха колко дълго може да продължи имунитетът срещу коронавирус след боледуване
- Истина или лъжа: опровергани твърдения за COVID-19
- Какви маски да носим според мястото, на което се намираме
- Два необичайни симптома на COVID-19, за които да внимавате
- Още един витамин, който може да облекчи симптомите на коронавирус
- Повторното заразяване с коронавирус е почти невъзможно?
- Стъпка по стъпка: какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус
- Кантарджиев: този симптом е прогноза за леко минаване през COVID-19
- Диетолог съветва: задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия
- Ползите от селена за здравето ни (в кои храни се съдържа и защо се бори с коронавируса)
- Храните, с които можем да устоим на коронавируса
- Напитките, които помагат в първите дни на боледуване от коронавирус
- Какво трябва да ядем и пием, ако боледуваме от коронавирус
- Какво НЕ БИВА да ядем и пием, когато боледуваме от коронавирус
- Как портокалите помагат в борбата срещу COVID-19
- Защо тиквените семки се включват в борбата с коронавируса?
- Храни, които разреждат кръвта и помагат при коронавирус
- Липсата на този витамин води до по-тежко боледуване от коронавирус
- В борбата с COVID-19: защо витамин D е толкова важен и как да си го набавим
- Низвергнатият български продукт, който всъщност е мощно оръжие срещу вируси
- Внимавайте за този най-ранен симптом на коронавирус
- Ето кой е най-сигурният симптом, че сте заразени с коронавирус