Тапиоката е нишесте от корена на растението маниока. Произхожда от Южна Америка, но днес е популярно и в някои части от Азия.
Използва се за сгъстяване на супи, сосове, пудинги и кремове, но преди всичко за приготвяне на десерти.
Тапиоката се продава предимно на перли. Преди използване се накисва във вода за цяла нощ.
Тя няма специфичен вкус и мирис, което я съчетава отлично с различни подправки.
Когато се накиснат във вода, белите перли се раздуват. След като се сварят, те стават прозрачни, като желе.
В десертите доминира вкусът на подправките. Текстурата на тапиоката напомня нишесте.
В своя сайт, Йоана Петрова ни предлага авторска рецепта за пудинг от тапиока с кокосово мляко.
Необходими продукти:
400 мл кокосово мляко
1 пръчка канела
1-2 звездовидни анасона
семената от 1/2 шушулка ванилия
60 г захар
щипка сол
120 г тапиока
ядки и сушени плодове за гарниране
Пудингът е за 4 купички. Първо тапиоката се залива със студена вода, която трябва да я покрие изцяло.
Оставя се на стайна температура за цяла нощ. На следващия ден се отцежда добре, преди да се свари.
Към кокосовото мляко се добавят пръчката канела, семенцата ванилия и анасонът.
Загрява се на умерен огън, докато заври. Захлупва се за около половин час, докато си поеме аромата от подправките.
После се прецежда и се слага на котлона, докато кипне отново.
Захарта и солта се добавят и се разбъркват, докато се стопят.
Накрая се добавя отцедената тапиока. Вари се 6-7 минути, докато се сгъсти.
Накрая се добавят сушени плодове и ядки. Консумира се, докато е топъл.
С този оригинален пудинг със сигурност ще впечатлите семейството си.
Прочетете още:
Храна и лекарство - кленов сироп