Коледните празници са на прага ни, повечето подаръци вече са купени, а менюто за празничната трапеза започва да се оформя. В следващите дни ни предстоят чести разходки из магазините, за да се заредим с любимите ни продукти за хапване, а цялата тази сладка суматоха ми напомня за моето детство.
В главата ми изплува картинката на кварталната месарница, как се редяхме на опашка там преди Коледа и родителите ни трескаво избираха най-крехкото и прясно месо за коледната или новогодишната трапеза. Всъщност, в квартала си имахме не един голям супермаркет, пълен с всичко, както е сега, а няколко малки, но специализирани магазинчета. Всяко едно от тях ми изглеждаше толкова вълшебно - млекарницата, месарницата, малкото магазинче за плодове и зеленчуци, от което една усмихната баба ни даваше да опитваме мандарините преди да си ги купим.
Спомням си големите витрини с месо и кантарa, на който го мереха. Помня и продавачът с бялата престилка и мустаците, който все ме заговаряше и питаше дали съм слушала тази година и какъв подарък чакам от Дядо Коледа. Помня как всички си тръгвахме с усмивка след големия пазар, прибирахме се у дома и майка ми заряваше глава в готварската книга.
Защото декември е именно това - семеен уют и вкусна храна!
Носталгията по коледите на моето детство ме накара да осъзная, че и днес има места за пазаруване, които да предлагат приятелски подход, качествени продукти и голямо разнообразие. Защото вече не сме деца, а големи хора, които приготвят своите собствени коледни трапези. Големи хора с изграден вкус и претенции за качество.
Месарският магазин от моето детство отдавна е затворен, но пък кръговратът на живота не спира и месарници Butcher го доказват. Те предлагат богата гама от телешко, агнешко, свинско и пилешко месо, колбаси, както и много апетитни мариновани заготовки и заготовки от мляно месо. Целта им е да продават само чисто и качествено месо, местно производство, с гаранция за хигиена.
Най-любопитното е, че цялата им производствена верига е напълно открита за клиента, както месото в главната камера, така и в транжорната, тъй като в месарницата спазват политика за отворено работно място и наблюдение на целият процес от страна на клиента.
Глътка свеж въздух е фактът, че всичко, което се предлага в месарници Butcher се обработва директно пред клиента и той има право да избира месото си, както и как да се разфасова - всичко става напълно индивидуално, по желание на клиента. Точно като в моите детски спомени.
И още нещо интересно за месарници Butcher - въвели са процеса на сухо зреене при телешкото месо. Този метод се използва много широко в Европа и света. Периодът на зреене позволява на месото да стане по-крехко и да повиши вкуса му. При тях можете да откриете над 20 вида телешки стекове!
Месарници Butcher 1 и Butcher 2 се намират следователно на адреси: гр. София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 27А и гр. София ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 27Б. Работят от понеделник до събота, а повече подробности за тях можете да откриете в сайта им ТУК.
Даваме ви и бонус няколко рецепти, с които да оползотворите вкусното месо, което ще си купите от месарници Butcher!
***
Вкусно коледно свинско филе със сушени кайсии
Коледно меню: Пържоли в зелев лист
Телешки ребра с пюре от пащърнак
Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Свински медальон с ароматни билки и пюре от тиква
Пилешки късчета с портокал и мандарина