Ако искате да живеете по-дълго и да се радвате на добро здраве, консумирайте пет порции плодове и зеленчуци дневно и не забравяйте да редовните физически упражнения, съветват британски експерти. Сред зеленчуците, които е добре да не пропускате, специалистите поставят чушките, пише в. "Дейли експрес".
Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Бруър чушките са храна-чудо, която помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистките са на мнение, че всеки трябва да се стреми да хапва между три или четири чушки седмично.
Препоръчваният зеленчук е богат на витамин С и каротеноиди - мощни антиоксиданти, допринасящи за прочистването на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да отключат процеса, водещ до атеросклероза.
Според някои проучвания редовната консумация на чушки може да осигури защита и срещу белодробни заболявания и белодробен рак. Хапването на люти чушки също се свързва с по-добро здраве на сърцето, и освен това помага за отслабване.
Специалистките препоръчват чушките да се консумират сурови, сушени или смлени. Ако хората предпочитат консервирани чушки, трябва да са сигурни в качеството им.
Още:
-
Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки в етикетите правят храната вредна
-
Глутенът в храните: какво трябва да знаем за него
-
Защо препечените храни могат да станат опасни за здравето ни
-
"Паразитните" храни правят децата злояди
-
Кои храни намаляват киселините
-
5 бели храни, които са вредни за нашето здраве