Ако вкусните манджи около празниците са ви докарали до там, че да не можете да си закопчаете дънките...добре дошли в клуба на преялите!
Ето защо новата година е идеално време за детокс, нови правила в храненето и отваряне на страница „Аз се храня здравословно”. Вижте една уникална рецепта за най-вкусната, засищаща и енергизираща закуска на всички времена – домашната гранола на Наталия от Natali’s Beauty.
А какво е гранола?
Името определено звучи странно. Гранола всъщност е онези мюсли, които изглеждат като слепени на малки бучици, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола бар. Наричат гранола още и американското мюсли. Ако сте почитатели на мюсли и още не сте пробвали гранола, то задължително поправете тази грешка, защото гранола определено е вашата закуска.
Гранола е по-хрупкаво от обикновеното мюсли, а добрата новина е, че за нула време може да си приготвите гранола у дома. Рецептата за гранола е повече от лесна и дава възможност за импровизации и експерименти.
За 8 порции ще са ви необходими:
200 грама овесени ядки
50 грама суров лешник
50 грама суров бадем
3 с.л. ленено семе
75 грама стафиди
75 грама сушени червени боровинки
50 грама кокосови стърготини
1 кафена чаша мед или кленов сироп по ваш избор
1/2 кафена чаша разтопено кокосово масло
1/2 кафена чаша вода
Включете фурната на 190 градуса. Докато загрява, нарежете на едро лешниците и бадемите и смесете всички сухи съставки без сушените плодове и колосовите стърготини. Отделно загрейте леко меда и към него добавете кокосовото масло и водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. В купата със сухите съставки изсипете течността и разбъркайте добре така, че по всички съставки да полепне от сладката течност.
Върху тава, покрита с хартия за печене, разпределете сместта равномерно и сложете във вече загрятата фурна. Печете около 20 минути, като на всеки 4-5 минути сместа се разбърква. Извадете тавата при готовност и оставете настрана, докато изстине. След изстиване добавете стърготините, стафидите и боровинките и вашата гранола вече е готова!
Съхранявайте на сухо място - в буркан например. Можете да я похапвате с кисело или прясно мляко. Аранжирайте със сезонни плодове и готово! Като идея - можете да сменяте съставките с други любими сушени плодове, да слагате и пшенични ядки, да избегнете кокосовите стърготини и масло като замените с олио - варианти безброй, точно колкото различни вкусове имаме хората.