Както и за всяка друга част от човешкото тяло, за да бъдат здрави нашите зъби и венци е важно да се храним пълноценно и здравословно.
Абсолютно погрешно е да се смята, че ако ядем в големи количества някои храни, например сирене, това би гарантирало здравето на зъбите ни, защото в него има калций. Оралното здраве зависи до голяма степен от това колко разнообразно е нашето меню и колко разнообразни витамини и минерали поемаме с храната всеки ден.
Това е така защото в устната кухина има много различни тъкани с различна структура, които се нуждаят от различни хранителни вещества за изхранването и поддържането им здрави.
В тази статия ще се запознаем с това кои витамини и минерали са отговорни за здравето на различните структури в устата ни и чрез кои храни бихме могли да си ги набавим.
Витамин C е един от най-важните за човешкото здраве витамини. Той е отговорен за здравето на съединителната тъкан в организма, от която са изградени венците. Затова този витамин предпазва венците от възпалителни процеси и играе основна роля в лечението на гингивита. Предпазва от загуба на зъби в резултат на пародонтални заболявания. Той засилва имунната система и ускорява оздравителните процеси.
Всички знаем, че той се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове, но те съдържат също и голямо количество киселини, които може да увредят зъбния емайл. Затова след консумацията им е препоръчително устата да се изплаква с вода. Витамин C се съдържа в голямо количество и в шипките, ягодите, картофите и броколите. За съжаление голяма част от него се разпада при термична обработка на тези продукти.
Витамин А е отговорен за правилното функциониране на слюнчените жлези и изливането на слюнката в устната кухина, която има отмиващо и антибактерицидно действие. Витамин А също ускорява заздравителните процеси на възпалените или наранени венци.Този витамин помага за костния растеж и зъбното развитие.
Съдържащият се в храни от животински произход витамин А се нарича ретинол. Богати на него са черния дроб, рибеното масло, масло, жълтъкът на яйцата, млякото.
В растителните храни се нарича каротин. Съдържа се в морковите, слкадките картофи, кайсии и тъмно зелените зеленчуци като спанак и броколи.
Витамините от група B играят важна роля в превръщането на храната в енергия, спомагат за доброто функциониране на нервната система. Намаленият прием на тези витамини може да доведе до лош дъх, повишена чувствителност на зъбите и венците и появата на болезнени афти по устната лигавица.
Съдържат се в ядките, зърнените храни, месото, рибата, млякото.
Витамин D има отношение към поддържането на нивата на калций и фосфор в кръвта, абсорбирането им и натрупването им в костите и зъбите на човека. Правилният прием на този витамин заздравява тези тъкани, а недостигът му прави костите чупливи, а зъбите податливи на зъбен кариес.
Най-добрият начин за набавяне на витамин D е стоенето на слънце, при което той се синтезира в кожата. Храни богати на този витамин са сиренето, млякото и мазните риби като например сьомга.
Витамин Е елиминира възпалителните процеси и води до бързо заздравяване на наранените венци. Често се използва като гел за втриване във венците при пробива на бебешките зъби.
Храни, съдържащи витамин Е са зелените растения, растителните масла, жълтъкът на яйцето, мазнините на млякото.
Калцият е основната съставка на зъбите и костите. Те са един вид резервоар на организма за калций. Нормално в кръвта циркулират определени количества от него, които имат отношение за правилното функциониране на органите и системите. При недостиг обаче той се извлича от естествените си депа в човешкото тяло. Недостатъчният му прием прави костите чупливи(остеопороза), зъбите податливи на зъбен кариес, а венците предразположени към възпалителни заболявания.
За да си набавяме нужните количества калций, е важно да консумираме мляко и млечни продукти, сардини, сьомга, карфиол, зеле, бадеми, соево мляко.
Фосфорът е вторият по важност минерал в човешкото тяло след калция. По-голямата част от него също се натрупва в костите и зъбите. Фосфорът и калцият имат основно значение за минерализацията на твърдите зъбни тъкани. Ето защо при недостатъчен прием се наблюдават дефекти в зъбното развитие и в изграждането на зъбните тъкани. Това ги прави по-чупливи и податливи на зъбен кариес.
Храни богати на фосфор са рибата, ядките и млечните продукти.
Флуоридите спомагат за изграждането на по-здрав емайл, което предпазва зъбите от кариес. Обикновено е достатъчно нужните количества да се набавят от пастите за зъби. Може да се използват и флуорни таблетки или гелове.
Основната функция на желязото в организма е да транспортира кислорода с кръвта. При недостиг на желязо е възможно да се появят възпалителни процеси, предизвикани от анаеробни микроорганизми. Основните хранителни източници на желязо са коприва, черен дроб и червено месо.
Още съвети от д-р Башев:
Грешките при миенето на зъбите
Трябва ли да се лекуват временните детски зъби?
Съветите на стоматолога - ако имате чувствителни зъби
Важните неща за заболяванията по езика
Афтите: Безобидни, но не съвсем