Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.
То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Също така има омега 3 и 9.
Всички чудодейни полезни свойства на това масло можете да видите ТУК:
Говорим си за...
Също така е установено, че приготвяйки храната с Гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. То е основната мазнина за готвене в Аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми.
Счита се, че гхи е сатвична храна, тя носи качествата хармония, баланс, светлина, чистота и др. Липсата на протеин го прави подходяща опция за хора с алергии към млечния протеин, но разбира се, трябва много внимателно да го прецедите.
Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.
Подобно на всички масла, това масло също трябва да се консумира умерено - не повече от 3 или 4 супени лъжици на ден.
Как да си приготвите маслото Гхи у дома, можете да видите ТУК >>>
Прочетете още:
- Сплотява семейството, лекува разбитото сърце: мистичните свойства на джинджифила
- Медената вода - еликсир против токсини и вируси: как да си я приготвим вкъщи и какви са ползите за здравето
- За чудните лечебни свойства на ментовия мед и как да си го приготвим вкъщи
- 14 ползи за здравето от чудодейната комбинация мед и канела
- Родопското чудо зеолитова вода - всичко, което трябва да знаем за нея
- Чудодейните свойства на водата от коприва (и как да я приготвим вкъщи)
- За „свещеното“ сандалово дърво и неговите вълшебни лечебни свойства
- Магическите и лечебните свойства на лавандулата, за които вероятно не знаете