75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите.
Това показва статистиката, направена по случай Националния празник на кюфтето, който е днес.
Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта с тях е от 1889 година.
По света има много вариации на кюфтета според държавата в която се предлагат. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма от различно месо - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество - галета и яйца.
Например, в Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар. Кюфтето може да е зеленчуково, също и картофено.
Според изтънчени майстори не каймата, а подправките правят изключителния вкус на кюфтето.
В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто. В Близкия Изток пък те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.
Прочетете още:
Най-доброто: Кюфтета и тирамису
Бързи италинаски кюфтенца с моцарела