Все по-често хората се връщат към хранителни продукти, които са били широко разпространени в древността. Някои стари култури са имали огромно значение при изхранването на населението и с неоценим принос за човечеството, но по-късно незаслужено са пренебрегвани и почти забравени.
Днес те отново разкриват огромния си капацитет и намират място на трапезата, където трябва да бъдат. Такава култура е овесът. Преоткривайки я, хората разбраха, че имат пред себе си една от най-ценните зърнени храни, съществуващи на Земята, а овесените ядки са представата ни за здравословна закуска.
Получаване и състав на овесените ядки
Под овес се разбира житно растение, отглеждано заради зърното. От него се получават брашно, грис и овесени ядки. За да се стигне до овесени ядки, овесът преминава през обработка, отделяща зърното от неядливата част на културното растение. В процеса на смилане се премахва само външната обвивка и остава овесената ядка.
Съставът на тази суровина е изключително богат на полезни вещества. Овесената ядка е с добре балансиран хранителен състав. Добър източник е на сложни, наричани също бавни въглехидрати, фибри и съдържа повече протеини и мазнини, отколкото болшинството зърнени храни. Богата е на важни витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения.
Наборът от витамини и минерали в овесените ядки включват калция, калия, мангана, фосфора, магнезия, желязото, селена, цинка, витамини от В група и други. Ако се консумират в сурово състояние, овесените ядки зареждат тялото с витамините В1 и В9. Съдържанието на витамин В5 се определя като високо и те се сочат за храна, богата на този витамин.
За разлика от болшинството от зърнените култури, овесените зърна запазват в пълнота намиращите се в тях витамини и минерали си след обелване на външната обвивка и затова овесените ядки са класическа здравословна закуска.
Количеството фибри, което е значително в продукта, означава по-бавно усвояване на храната и оттам по-нисък гликемичен индекс. А този факт подсказва, че тази храна засища за по-дълго време.
Научете още в галерията за състава, ползите за здравето и приготвянето на овесените ядки:
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочетете още:
- 14 страхотни причини да ядете овесени ядки всеки ден
- Смути с овесени ядки, банани и ябълки
- Чудната закуска, която топи килограми само за седмица
- Ползите от селена за здравето ни (в кои храни се съдържа и защо се бори