
Случвало ли ти се е да се почувстваш напрегната, без да знаеш защо? Или пък да имаш усещането, че тревожността те обзема все повече, дори когато няма конкретна причина? Понякога причината не се крие в стреса от работата, натовареното ежедневие или проблемите, а в това, което слагаш в чинията си.
Нашият мозък е изключително чувствителен към храните, които консумираме. Те могат да бъдат наш съюзник в борбата със стреса и тревожността, но и техен най-лош враг. Някои продукти изтощават нервната система, повишават нивата на кортизол (хормона на стреса) и водят до резки промени в настроението. Така, вместо да се чувстваме енергични и спокойни, попадаме в омагьосан кръг на раздразнителност, умора и тревожност.
Добрата новина? С малки промени в храненето можеш да намалиш стреса и да върнеш вътрешния си баланс. Но първо трябва да разбереш кои са храните, които вредят на нервната система и защо е добре да ги избягваш.