Хората трябва да внимават какво и колко ядат, особено тези, които страдат от диабет тип 2. Това е важно, за да се следят нивата на калории и въглехидрати, които се приемат от организма. Затова е от голямо значение да се преценят добре порциите храна.
Като начало може да започнете като ограничите порциите. Това ще ви помогне и да свалите килограми.
Изследване от 2004 година, проведено сред повече от 300 човека, показва, че тези, които в продължение на две години са ограничавали и намалявали порциите храна, са загубили с 5% повече телесна маса, отколкото тези, които са яли каквото и колкото пожелаят.
Също така може да се замислите и измерите точно колко храна побират вашите купи и чинии. След това започнете да слагате по-малко храна в тях, или просто да си купите по-малки съдове.
Не гладувайте. Когато пропускате хранене (обед, вечеря и тн.) е много по-вероятно да изпитате вълчи глад и когато седнете да хапнете да изядете много повече, отколкото по принцип ви е нужно.
Четете внимателно опаковките на храните, които купувате, особено ако искате да сметнете колко калории ще поемете. Много често дадените количества хранителни вещества са за 100г продукт, а самата опаковка съдържа повече, което означава, че ако поемете цялото съдържание, ще наситите организма си с повече хранителни вещества, отколкото е нужно и полезно.
Създайте си правилни хранителни навици. Ако менюто ви е бедно на зеленчуци, променете незабавно това. Пийте повече течности, изпробвайте нови рецепти и в никакъв случай не робувайте на еднообразието.
Пробвайте да си съставяте седмично меню. Така ще имате по-ясна представа какво да сготвите, пък и ще следите по-лесно разнообразието на храната, която приемате.
Когато сте на ресторант, не се чувствайте длъжни да изядете всичко от чинията си, само защото сте го платили и да не идат парите "на вятъра". Това не трябва да се превръща във вашето извинение за лакомия и преяждане. Спокойно може да помолите да ви приберат остатъка от блюдото в кутия за вкъщи.
Преяждането няма да ви доведе до нищо хубаво, така че правете всичко с мярка.