Брускетите и кростините са сред най-популярните италиански предястия и съвсем спокойно можем да заявим, че са доста близки в хранителния си състав.
Именно затова ще ги наричаме вкусните италиански братовчеди.
Те обаче са доста тежки и често се използват и като основно ястие, особено през летните горещини.
Вкусът на летните домати е несравним, а тези рецепти предлагат разкриването на пълноценния им вкус. Предлагат се хиляди рецепти с безброй различни вариации, в чийто състав има най-различни топинги и добавки като пиперки, сирена, маслини, колбаси, риба и т.н.
В комбинация с охладено вино се получава несравнима комбинация. Замествайки продуктите с наличните за сезона, може да ги консумирате по всяко време на годината.
Но каква е разликата между двете предястия кростини и брускети, като се има предвид, че съществува и подвидът кростони? Това е доста труден въпрос и малко хора биха дали еднозначен отговор.
Истината е, че за типичните италиански "bruschetta" хлябът се реже по-дебело, маже се със зехтин и чесън, след като се препича.
За разлика от него, италианските "crostini" са по-тънко нарязани и не се натриват с чесън. Разбира се, съществуват и още различия, които обаче могат да бъдат забелязани само от един истински италианец.
Следващата разлика е между кростините и кростоните. Тук тя е лесно забележима, дори от непрофесионално око – просто кростоните са с по-големи размери от кростините.
Независимо от разликите, брускетите и кростините радват с невероятен вкус. Те са лесни за приготвяне и са подходяща лека закуска за всяко време.
Ето как може да си ги приготвите:
Брускети с домати
Необходими продукти: 4 филийки хляб, 2 домата, зехтин, чесън, пресен босилек, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Доматите се измиват, отстраняват им се семената и се нарязват на кубчета. Подправят се със студено пресован зехтин, сол и черен пипер. Листата на босилека се измиват, нарязват и се добавят към доматите.
Филийките хляб се препичат добре от двете страни. Намазват се със зехтин. Филийките се гарнират с доматената смес и се сервират.
Неаполитански кростони
Необходими продукти: 4 филийки хляб, 8 филенца аншоа, 8 резена моцарела, 2 домата, зехтин, риган, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Доматите се измиват, отстраняват им се семената и се нарязват на кубчета. Върху филийките се нареждат доматите и моцарелата, като се редуват – малко домати, резенче моцарела, пак домати, отново моцарела и т.н.
Поръсва се със сол, черен пипер и риган и се полива със зехтин. Отгоре се нарежда и аншоата. Кростоните се пекат в предварително загрята фурна за 10-тина минути, докато моцарелата се разтопи.