Всекидневната консумация на малка чаша вино намалява риска от инфаркт и е по-добра, отколкото въздържанието.
Това разкриват от в. "Дейли експрес", като се позовават на резултатите от американско изследване.
Авторите му от харвардския медицински колеж в Бостън са анализирали данни за 14 600 души, наблюдавани в продължение на 24 години.
Изследователите са установили, че най-благоприятен ефект оказва консумацията на седем малки чаши вино седмично.
За мъжете той се изразява в понижение с 20 процента на риска от инфаркт, а за жените – с 16 процента.
Специалистите са установили още, че за хората, консумиращи по две или три чаши дневно, рискът от сърдечен удар е същият, както и при въздържателите.
Проучването не установява причинно-следствена връзка, а само зависимост между консумацията на умерено количество алкохол и понижената опасност от инфаркт, отбелязват експертите.
Те напомнят, че злоупотребата с алкохол си остава рисков фактор за сърцето.