Греяното вино, любимата напитка в суровите зими, определено е един от сигурните начини да се сгреем. Неслучайно я препоръчват и за здраве.
Ето кои са 10-те ползи от греяното вино:
Пази от диабет
Според проучване от 2009-та година, проведено в Канада, греяното вино намалява риска от диабет с до 13%.
Намалява холестерола
Пиенето на греяно червено вино от грозде сорт Темпранийо има значителен ефект върху холестерола. Това доказва изследване, проведено в Мадрид, Испания. Здравите участници в изследването са смъкнали нивата на лошия холестерол с 9%. Тези с висок холестерол го намалили с 12%.
Противовъзпалително действие
Консумацията на греяно вино възстановява нормалната функция на тъканите. Освен това се бори с болките, породени от артрита.
Полезно за костите
Американски доклад от 2000-та година доказва, че жените, пиещи от една до три чаши вино, имат по-голяма костна минерална плътност в тазобедрената област, отколкото въздържателите или пиещите повече.
Прочетете останалите ползи от греяното вино в нашата галерия тук:
Вижте още:
- Любимата българска зимна напитка (не е греяно вино!)
- 5 алкохолни коктейла, с които ще усетите вкуса на Коледа
- Най-вкусните напитки за зимно празнично настроение
- 5 здравословни причини да пием горещ шоколад
- 3 рецепти за топли зимни супи, които гонят настинките и вирусите
- Защо трябва да си хапваме повече портокали през зимата?