Много от нас не успяват да намерят време или пък са твърде нетърпеливи и искат да приготвят нещо вкусно за няколко минути. А когато не успеем и да напазаруваме, се налага да се справяме с наличните продукти вкъщи.
Великденските празници наближават, затова ви споделяме една специална рецепта, за чието приготвяне няма да ви е необходимо много време.
Необходими продукти
► 800 г брашно за козунаци
► 3 яйца размер L
► 190 г захар
► 200 мл прясно мляко
► 160 г краве масло
► 30 г жива мая
► 1 щипка сол
► 1 пакетче ванилия
► 1 лимон
► настъргана кора
► 50 мл ром
► 220 г шипков мармалад
► 1 яйце за намазване
► орехи за поръсване
► захар за поръсване
► брашно за разточване
Начин на приготвяне
Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.
Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.
Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.
Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.
Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 30-40 минути.
Още:
- Как се боядисват яйца - ръководство за начинаещи
- 14 великденски цитата, които ще ви припомнят чудото, което се крие зад празника
- 3-те зодии, на които Великден ще донесе най-много късмет
- Кулинарна обиколка на великденските ястия по света
- 5 идеи: как да празнуваме Великден по време на коронавиурс