Веганските десерти са здравословни и диетични, бързи и лесни за приготвяне. Освен това са и доста вкусни, така че няма основателна причина да се поддавате на вредните захарни изкушения. Страстта към сладкото на повечето дами вече е опитомена с полезни вегански сладки и бонбони.
За последователите му веганството е култ – хуманно отношение към животните и вяра, че дават на организма си само „чиста“ храна. Аз не съм веган и никога няма да бъда, затова не бих си позволила да ви съветвам дали да сте вегани или не. Изборът оставям на вас и се връщам към сладката страна на нещата.
Не можем да не признаем предимствата на веганските сладки и бонбони пред класическите десерти. В повечето случаи са сурови, за разлика от бавно приготвящите се сладкиши със захар, яйца и масло. Друго предимство на веганските десерти е, че са леки, нискокалорични и здравословни, така че забравяте чувството за вина след изяждане на няколко бонбона, шоколад или вафла.
Дори вкусът не губи от липсата на захар, яйца и масло, напротив - естествените захари в плодовете и медът са отлични заместители на захарта или така наречената „бяла смърт“. Веганските десерти обикновено се правят с ядки, семена и сушени плодове, естествени подсладители като мед, кленов сироп и сироп от агаве.
И така, без да съм веган, но като верен последовател на здравословния начин на живот, се запалих по веганските десерти и веднага споделям моите 3 най-любими веган десерта:
Веган шоколадови бонбони с кокос
Продукти:
• 30 г какао на прах
• 50 г кокосови стърготини
• 100 г суров сусам
• 70 г кокосово масло
• 80 г сироп от агаве или кленов сироп
• канела
Начин на приготвяне: Всички продукти се разбъркват до получаване на еднородна смес. Тестото се оформя в правоъгълна или кръгла форма, слага се върфу алуминиево фолио и се прибира за няколко часа в хладилника. След това се оформят малки топчета или правоъгълници (според предпочитанията), овалват се в кокосови стърготини и свежите бонбони са готови за консумация.
Веган сладкиш с моркови, фурми и орехи
Продукти:
• 500 г настъргани моркови
• 300 г фурми без костилки
• 150 г орехи
• 100 г сурови бадеми
• 100 мл кокосово масло
• канела, кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Фурмите, орехите и бадемите се смилат в кухненски робот до получаване на хомогенна смес. Морковите се настъргват и се разбъркват с фурмите и ядките. Кокосовото масло се разтопява на водна баня и се добавя към останалата смес. Накрая се прибавят канелата и кокосовите стърготини. Изсипете сместа във форма за торта и я оставете в хладилника да стегне за няколко часа. Сладкишът е готов за консумация, но може и да се запече за 15-20 минути.
Веган бонбони с фурми
Продукти:
• 1 ч.ч. сушени фурми
• 1/2 ч.ч. стафиди
• 1/2 ч.ч овесени ядки
• 1/2 ч.ч. овесени трици
• 1/2 ч.ч. смлян джинджифил
• 1/2 ч.ч. смлени орехи
• 3-4 с.л. бадемов ликьор
• сокът и кората на 1/2 портокал
• ванилия
• канела
• какао, сусам, кокосови стърготини, маково семе (за овалване)
Начин на приготвяне: Фурмите и стафидите са накисват във вода за 10-12 часа. Фурмите се почистват от костилките и заедно със стафидите се смилат в кухненски робот или друг подходящ уред. Добавят се всички останали продукти, без тези за овалване и се смилат до получаване на хомогенна смес. Оформят се топчета и се овалват в какао, кокосови стърготини, сусам или маково семе.
Прочетете още:
Какво има в кухнята на един веган
Най-известните жени вегани на Холивуд
Бионсе пуска програма за веган диета