Химическото вещество, използвано при производството на консервни кутии, може да попадне в храната и да застраши здравето ни, твърдят учени от университета Харвард.
Проведените от тях тестове са показали, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хората, яли консервирана храна, съобщава щатското издание Journal of American Medical Association.
Бисфенол А се използва при производството на консервни кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.
Джени Каруайл, ръководител на научния екип, коментира:
"Вече е известно, че употребата на напитки, които са съхранявани в някои видове пластмасови опаковки, могат да доведат до увеличаване на количеството бисфенол А в организма. Сегашното ни изследване показва, че консервираната храна може да е още по-опасна за здравето, отколкото сме смятали преди, най-вече заради все по-широкото й разпространение."
През миналата година Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки бутилки.