Ново проучване показва, че консумирането на шоколад на закуска може да доведе до намаляване на теглото.
Според проучването, публикувано в списание FASEB, шоколадът всъщност може да стимулира изгарянето на мазнини, тъй като намалява нивата на глюкоза в кръвта.
Изследователи от „Бригам и женската болница Фокнър“ в Бостън, САЩ, в рамките на проучване дават по 100 грама млечен шоколад на 19 жени в постменопауза в продължение на две седмици - един час след събуждане и един час преди лягане. След това жените не консумирали шоколад в продължение на две седмици.
Проучването установява, че приемът на шоколад сутрин не води до увеличаване на теглото. Изследователите твърдят, че шоколадът действа като средство за потискане на апетита поради наличието на флавоноиди, които се съдържат естествено в какаото и водят до увеличаване на окисляването на мазнините.
Жените в проучването, които ядат шоколад сутрин, имат по-малко желание за други сладки изделия, отколкото тези, които не консумират шоколад.
Още за четене:
- Храните, които ни доставят солидна доза желязо
- 10-4-2-1: Японската тайна за здраве
- 8 храни, с които отслабваш, докато ги ядеш!
- Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки в етикетите правят храната вредна и защо
- 14 ползи за здравето от чудодейната комбинация мед и канела
- 14 най-добри начинa за бързо изгаряне на мазнини
- Храните, които ударно топят мазнините по корема
- 20-те най-полезни храни в света (трябва да се гордеем с първата!)