Независимо дали заради резките смени в температурите сутрин и вечер, или заради захладняването, което очакваме, през есента е особено важно да повишим имунитета си. Чудесен помощник за целта според лекари и диетолози е куркумата, пише Darik News.
Здравните специалисти съветват през зимата да се пие чай от куркума, по възможност – всеки ден. Тази подправка увеличава защитните функции на тялото, които могат да бъдат отслабени допълнително от хронични заболявания. Напитката със съдържание на куркума би била особено полезна за възрастните хора, които са изложени на по-голям риск от заразяване със сезонните грипни щамове и COVID-19.
Медицинската практика е показала, че чаят с куркума е отличен при възпаления, чернодробни заболявания, подпомага перисталтиката и облекчава респираторните заболявания.
Куркумата действа като естествен имуностимулатор. През студения сезон това е прекрасен и естествен начин да се предпазим от инфекции. Освен за направата на чай, куркумата може да се добавя към всякакви ястия. Тази подправка е чудесна и за приготвяне на сладкиши.
Куркумата може да се намери и под формата на капсули в аптеките. Така може да се приема от хора с алергична астма и бронхит.
Ето я и рецептата за вкусна топла напитка с куркума:
В чаена чаша мляко (можете да използвате бадемово, кокосово или овесено мляко), добавете 1 чаена лъжичка мед и същото количество куркума. Разбъркайте всичко това добре и го изпийте топло.
Прочетете още:
- Лесно и полезно: проф. Кантарджиев разкри най-доброто средство за лечение при вирусни инфекции
- Чудодейна бабина рецепта срещу болки в гърлото
- Признаците, по които да различим COVID-19 от настинката и сезонния грип
- Медената вода - еликсир против токсини и вируси: как да си я приготвим вкъщи и какви са ползите за здравето
- Какво да сготвим с гъби: идеалната храна за подсилване на имунитета
- Защо е полезно да ядем печени кестени + 10 вкусни есенни рецепти