Нека си признаем, менюто на повечето хора, състоящо се от преработени храни, наситени мазнини и високо съдържание на захар, трудно може да се нарече здравословно. Популярните днес продукти не помагат на тялото и дори често допринасят за намаляването на продължителността на живота.
Някои региони на планетата обаче продължават да вдъхновяват тези, които мечтаят за дълголетие. Така наречените „сини зони“ са пет места, където има най-висока концентрация на столетници, на чийто опит може да се разчита за разработване на здравословни насоки. В тази връзка си струва да се обърне внимание на начина на живот и менюто на жителите на споменатите региони.
Сините зони включват Сардиния в Италия, Окинава в Япония, Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. Въпреки че тези региони имат много различия и хората не се хранят по един и същи начин, си струва да научите повече за предпочитаните продукти.
Нека видим на кои продукти залагат столетниците в “сините зони”:
Фасул и други варива
Бобовите растения са основна храна в повечето сини зони. Те съдържат големи количества антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравословно тегло и борба с болестите. Например черноокият грах е основна част от ежедневното меню на остров Икария в Гърция и е установено, че тези зърна са полезни за сърцето, както и имат противоракови и антидиабетни свойства. Хората в Никоя в Коста Рика ядат черен боб всеки ден, често с оризови и царевични тортили (не е лоша идея за вечеря, нали?).
Картофи
Картофите се считат за основна храна за живеещите на остров Икария в Гърция, докато лилавите сладки картофи се консумират редовно в района на Окинава. Те съдържат фитохимикали, наречени антоцианини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на заболявания. Сладките картофи също са богати на витамини А, В6, С и калий. Освен това имат много фибри. Въпреки че мнозина смятат, че обикновените картофи са нездравословни поради високото съдържание на въглехидрати, опитът показва, че това не е така - те помагат на икарийците да се предпазят от диабет, а също така поддържат ниско кръвното налягане.
Чесън
Жителите на Окинава в Япония редовно ядат чесън. Статия на National Geographic твърди, че този продукт се смята за едно от най-мощните природни лекарства. Свързва се с намален риск от развитие на определени заболявания, които обикновено се появяват с възрастта. По-конкретно, чесънът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на някои видове рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Останалите 6 продукта вижте в нашата галерия:
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочетете още:
- Японците постигат дълголетие с тези 5 храни всеки ден
- 80 години след сватбата: двойка столетници разкри тайната на дългия си брак
- 15 правила за здраве и дълголетие от Изтока