Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Той расте в района на Средиземноморието. Расте в различни форми от изправен, до пълзящ. Изправените форми достигат 1,5 м на височина, рядко до 2 м.
Името „розмарин“ идва от латинското име „rosmarinus“, което предполагаемо означава „морска роса“, като някои смятат, че това би могло да произлиза от някакво друго, по-старо име. В някои български диалекти розмаринът се нарича гюлбул (или гюлбюл), като се предполага, че това е старобългарска или дори прабългарска форма на името му.
Пресните и сушените листа на розмарина често се използват в традиционната средиземноморска кухня като зелена подправка. От тях се прави и билков чай. Когато обгорят при готвене, те дават особен остър аромат.
Розмаринът е сред подправките, които често използваме в българската кухня. Но знаете ли, че тази билка има редица полезни свойства?
Към полезните свойства на розмарина >>>