В процеса на изследване експертите доказаха, че стафидите са изключително полезни за здравето на мъжете и жените.
Прибраното зряло грозде се суши на горещо слънце за две или повече седмици и се превръща във стафиди. Метеорологичните условия засягат този процес, така че стафидите се произвеждат само в тези райони, където е възможно да се изсушат на горещото слънце в продължение на няколко седмици. Не трябва да има дъждове. Сушенето се извършва на специални места, разказват от Gotvach.bg.
Днес всички сушени гроздови зърна се наричат стафиди, но това не е напълно правилно. Стафиди трябва да се наричат само сушени гроздови зърна без семки. Свойствата на пресни и сушени гроздови зърна са малко по-различни, но при правилно сушене в стафидите се съхраняват 75-80% от витамините и до 100% от микроелементите.
Черните стафиди се считат за по-здравословни от светлите. Червените стафиди, получени от розово грозде, са редки и съдържанието на полезни свойства е по-ниско от на тъмните, но надхвърлят това на светлите стафиди.
Стафидите са незаменими за засилване на работата на сърдечно-съдовата система и са изключително богати на калий, който активира работата на сърдечния мускул, така че лекарите често препоръчват консумацията им. Добре помагат при хипертония. Инфузия от стафиди се препоръчва да се пие сутрин и вечер на курсове през пролетта и есента.
Стафидите помагат при белодробни заболявания. Използва се за кашлица и бронхит, подпомагат прехода на кашлицата от суха и твърда до влажна и мека. Използва се и при ринит и болки в гърлото, особено при отвари от стафиди с лук. Стафидите съдържат бор и поради това потискат развитието на остеопороза при възрастните хора.
Сушеното грозде се използва се екстензивно при заболявания на пикочния мехур и бъбреците, стафидите имат силен диуретичен ефект. Освен това те помагат при редица проблеми със стомашно-чревния тракт. Стафидите имат лек разхлабващ ефект и отдавна се използват като средство за борба със запек, а плодовете със семена помагат при дизентерия. Като част от стафидите е веществото аргинин, което ги прави полезни за мъжкото здраве.
Използването на стафиди се изразява дори и в това, че е в състояние да лекува версиколор (разноцветен лишей).
Фактът, че стафидите са толкова полезни, се обяснява с съдържанието на огромни количества витамини, минерални соли на метали и органични киселини. Стафидите са богати на антиоксиданти. Както показват последните проучвания на учените, благодарение на способността си да инхибират растежа на бактериите, стафидите помагат и при стоматологични заболявания и имат благоприятен ефект върху състоянието не само на венците, но и на зъбите.
Използват се още при анемия, особено тъмните сортове, които са богати на високо съдържание на желязо.
Съдържанието на глюкоза и фруктоза в тях е до 8 пъти по-високо от съдържанието на подобни вещества в пресните плодове. Стафидите със семена са по-полезни, отколкото без тях.
Фитотерапевтите са на мнение за сушените плодове, че могат да бъдат обобщени по следния начин: веществата, съдържащи се в продукта, от които се отстранява влагата, стават по-концентрирани в него, следователно, когато се използват, внимавайте и измервайте!
Този продукт е един от най-полезните сушени плодове, тъй като има редица витамини, които подобряват благосъстоянието на хората.
Говорим си за...
Стафидите имат положителен ефект върху активността на централната нервна система. Той ускорява мисловния процес и увеличава кръвообращението.
По време на изпълнението на проектите учените са записали, че тази хранителна съставка подобрява когнитивните способности на слабия и силен пол, затова се препоръчва да се яде преди работа или училище. През деня човек трябва да яде поне шепа стафиди.
Този продукт не е препоръчително да се използва от момичета с токсикоза. Стафидите увеличават честотата на припадъците.
Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.