Тайната на перфектната мусака

Тайната на перфектната мусака
Снимка: Thinkstock

"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"

Така казват истинските ценители на вкусното ястие, така разпространено по нашите географски ширини, обичано и по територията на страните, съседни до България.

С думичката "мусака" (идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден) наричаме няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. 

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Тайната на перфектната мусака пък се крие именно в простотата на тази любима на малки и големи храна.

За 6 до 8 порции необходимите съставки са:

кайма - 500 г
лук - 1 глава
картофи - 600 гр.
домати - консервирани - 300, 400 г
доматено пюре - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
масло - 20 гр.
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 200 мл
яйца - 2 бр.
магданоз
черен пипер - 1 малка щипка

Снимка: Thinkstock

За начина на приготвяне пък трябва да си отделите между 60 и 75 минути:

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си. 

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата. 

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко. 

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно. 

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа. 

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката. 

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело. 

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10-тина минути да се запече заливката.

Снимка: Thinkstock

Ако търсите още вдъхновение на различните варианти на ястието мусака, можете да си припомните няколко от рецептите в архива на Edna.bg:

Мусака от макарони

Агнешка мусака с коприва и картофи

Гръцка мусака

Мусака с пилешко и спагети

Мусака по странджански

Мусака с броколи

Мусака с булгур

Мусака със зеле и ориз

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти