Лимоните са плодове с кисел вкус и са богат източник на витамин С. Те имат алкален ефект върху тялото.
Лимоните са един от най-полезните дарове на природата, защитаващи йодния баланс в организма. Лимоновия сок съдържа 5-10 пъти повече витамини в своята цялост. Лимонът е идеален плод за детоксацията на организма. Два средно големи лимона, около 100 г, съдържат 1.1 г протеин, 0.3 грама мазнини, 9.3 грама въглехидрати, 2.8 грама фибри и 2.5 грама естествена захар.
А и съдържат само 29 калории.
Лимоните, освен че са богати на витамин С, също така съдържат и витамин В6, калий, фолиева киселина, важни фитохимикали като флавоноиди. В тази си връзка лимоните са със свойства на хранителни антиоксиданти и естествен детоксикиращ ефект.
Лимонадата е една от задължителните напитки през лятото. Лимоновият сок също така се използва и за салати, и за сладкиши.
Оказва се обаче, че замразените лимони са далеч по-ефективни.
След интензивни лабораторни изследвания през 70-те години, насочени към получаване на синтетичен екстракт от лимони, се стига до резултата, че получената активна съставка адриамицин е далеч по-ефективна, когато лимонът е бил замразен преди това.
Благодарение на лимонения фитохимикал в състава си, лимоните спомагат за разтварянето на камъните в жлъчката и намаляват риска от развитие на рак на храносмилателната система.
Те също така предотвратяват калцификация и образуването на бъбречни камъни.
Благодарение на високите нива на витамин С и флавоноиди, приемът на лимони укрепва имунната система и играе роля в превенцията на заболявания като настинки и грип.
Витамин С в цитрусови плодове като лимони е много ефективен при лечение на скорбут.
Лимоните показват многостранни антибактериални свойства. Следователно са широко използвани при инфекция, възпаление, гъбички, глисти. Със съдържанието си на витамин Р балансират кръвното налягане. Освен това успокояват нервите. Действат като ефективни антидепресанти.
Как да си приготвим замразени лимони, които са двойно по-ефективни при гореспоменатите ситуации?
Първо, много е важен изборът на лимони. В никакъв случай не трябва да са наранени, смачкани или леко мухлясали. За пречистване на лимоните от пестицидните остатъци те се слагат в ябълков оцет да престоят, след което се изплакват обилно.
След това се поставят в хладилник и престояват 24 часа.
Другият вариант на замразяване на лимони е да се нарежат на резени и да се поставят в ледените блокове и във фризера. След това ги добавяте във вода или свежи напитки.
Припомнете си още:
- Кога през деня трябва да се пие вода
- Детоксикирай тялото и засили имунитета по вкусен начин
- Новият хит в диетите: вода с бамбук
- Не бъркайте жаждата с глад
- Неподозирани ползи от лимона
- Как да ставаме по-лесно сутрин