Танорексията взема застрашителни размери

Танорексията взема застрашителни размери
Снимка: netinfo

Сигурно сте забелязали девойки (по-рядко младежи) с необичайно тъмен тен, но продължаващи да се пекат неистово на слънце или посещаващи солариуми почти ежедневно независимо от сезона.

За тях придобиването на тен се е превърнало във фикс идея. Тази болест лекарите наричат танорексия (от английски tan –тен) и означава болезнена, маниакална пристрастеност към слънчевия загар.

Както анорексичките се чувстват вечно дебели, дори когато станат 35 килограма, така и при танорексията обсебените се намират за много бледи и „прозрачни”. Най-често жертва са младите момичета между 13 и 20 годишна възраст.

Обикновено са слаби, подлагащи се на диета, често с хранителни нарушения и много амбициозни. За тях мечтания тен се превръща в своебразен начин за себеутвърждаване и изява.

В преследване на целта си те не се спират пред нищо, ще се лишат от много неща, но ще намерят средства за солариум, въпреки високите температури и жаркото слънце ще се пекат на плажа цял ден, дори в обедните часове. Често се стига до истинска абстиненция, ден без слънчеви лъчи се превръща в трагедия.

Причината е, че при облъчване с  UV лъчите се отделят ендорфини – хормоните, които карат човек да се чувства щастлив и намаляват стреса. 

При всички положения пристрастените към тена имат някаква липса, която компенсират с прекаления тен. Или искат да привлекат внимание към себе си ако се чувстват недооценени, отхвърлени, необичани достатъчно. Но освен психичен проблем, прекаляването със слънчеви лъчи, било те естествени или изкуствени води до сериозни последици и за физическото здраве в дългосрочен план. Младата кожа е много тънка и фина и лесно се уврежда.

Лошото е, че негативните последици не се усещат веднага, а след няколко години.

Снимка: netinfo

Категорично е доказано, че ракът на кожата при възрастни е пряко свързан с прекаляване със слънцето и изгаряния в детската възраст. Кожната клетка има „памет”, която пази информация за слънчевата агресия цял живот.

Всяка година в света се разболявaт 350 000 от различни видове рак на кожата, включително и от най-опасния –меланома, а 66 000 умират. Болестта се „подмладява”, вече се среща и под 20-годишна възраст.

Затова експерти към СЗО препоръчват да се забранят солариумите за деца под 18г. възраст ако няма изрично лекарско предписание.

Снимка: netinfo

Оказва се, че изкуственият тен е много по-опасен от слънчевия. Съвременните соларни лампи излъчват 15 пъти повече ултравиолетови лъчи, отколкото слънцето. Те не само увеличават риска от рак на кожата, но я увреждат, тя изтънява и губи еластичност, появяват се пигментни петна, преждевременни бръчки, даже катаракта (перде на очите), може да се активира кожна туберкулоза.

Посещенията в солариума са опасни и когато човек приема антибиотици, противозачатъчни и антидепресанти. Те повишават чувствителността на кожата към лъчите (фотосенсибилизация), при което са възможни тежки алергични реакции и изгаряния. Солариумът е противопоказен и при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, предразположение към рак на гърдата.

Снимка: netinfo

Все пак солариумът не трябва да се анатемосва. Нищо лошо човек да си подготви кожата преди лятната почивка на море например. Разумното използване на солариума предполага постепенно излагане под лъчите му, започва се с не повече от 4-5 минути и се стига максимум до 10-15.

Ако сте се сблъсквали с танорексията, вече знаете, че решението на проблема не е лесно. Трябва да се потърси консултацията на психолог, както при всяка зависимост.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти