Как да преборим настинката още в самото начало

До лятото остават още 156 дни, което означава, че настинка дебне от всеки ъгъл, а е хубаво да се пазим от подобни неприятности, за да живеем по-леко и по-щастливо.

Всички сме чували, че пилешката супа помага, когато си болен, нали так? Виждали сме го и в тонове филми. Всъщност е истина. Пилешката супа има противовъзпалителни свойства. Влияе на неутрофилния гранулоцит, вид левкоцити и помага ако имате кашлица, например.

Всички сме чували и "По ябълка на ден, държи доктора далеч от мен". Това се оказва горе-долу истина. Във 100 гр. ябълки има едва 1 гр. витамин C, който се свързва с намаляването на риска от рак. И моля ви, не белете ябълките. Пигмента, който оцветява самата ципа намаля риска от сърдечни заболявания. Въпреки тези две неща - и по 10 ябълки на ден да изяждате - това няма да предотврати да се разболеете от настинка или грип. 

Ако пък имате нужда да облекчите гадна кашлица, която ви дере гърлото - яжте мед. Той има противовъзпалителни свойства. Ако не обичате мед, както мен, може да изсмучете някой бонбон - захарта в бонбоните помага на мускулите да се отпуснат и съответно - гърлото няма да ви дразни толкова и няма да кашляте!

А един от най-мощните бойци срещу грипа и настинката е чесънът.  Не знам колко добре убива вампири, но направо смазва болестите. Веществата, които се съдържат в него хем облекчават боледуването, хем ви помагат по-бързо да се излекувате. Ако не обичате чесън - моля ви, не го пренебрегвайте - възприемайте го като лекарство - много по-ефективно е от гадостите, които може да си купите от аптеката за 5-10 лева.

Ехинацеата също е трепач. Не се шегувам. Буквално е трепач. Тя е една от най-популярните хранителни добавки и то съвсем заслужено. Ехинацеа може да приемате превантивно, хората, които го правят имат до 60% по-нисък шанс да се разболеят от настинка или грип. А ако вече сте се разболяли - приемането ѝ тогава пък намалява периода на боледуване с около ден и половина - два.

Снимка: Thinkstock

И последно, но не и по важност - Витамин C. Всички сме чували, че витамин C помага при настинка и грип. Което истина! Да. За огромно щастие не е поредният мит. Приемането на витамин C за съжаление не може да предотврати разболяването, но пък значително намялава продължителността на вашето боледуване. А храните най-богати на витамин C са - на първо място червените чушки, следвани от портокалите, кивито, зелените чушки, грейпфрута и ягодите - само вкусотии, с които ви препоръчвам да прекалявате, ако вземете, че настинете.

И един бонус. Чували ли сте някой познат да се пошегува - "Разболях се от нередовно пиене" - ами това всъщност не е просто шега. Приемането на умерени количества алкохол е доказано, че подобрява действието на имунната система. Но, разбира се, много трябва да внимавате, защото пък хората, които прекаляват с алкохол имат едни от най-слабите имунни системи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти