Няма нужда от специален ден, за да отпразнуваме нещо вкусно и популярно. Денят на хумуса обаче заслужава да се спомене.
Това е ежегодно събитие, което се отбелязва на 13 май и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив през 2012 г.
На този ден хората се насърчават да консумират хумус или да организират или участват в събития, свързани с него. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделиха в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.
Ето и няколко любопитни факти за хумуса:
* Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток.
* Съдържа манган, който се бори със свободните радикали.
* Съдържа фолиева киселина.
* Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини.
*От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам.
* Нахутът не съдържа холестерол
* Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини.
* Консумацията на нахут и хумус сред жени дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари, в сравнение с други хора.
* Талията на феновете на тази рязадка е 8% по-малко от на другите хора.
* Подходящ е за диабетици.
Ето и няколко рецепти как да го приготвите у дома: