Сусамът представлява уникална комбинация от биологично активни вещества и е познат в страните от Изтока от векове. Фактът, че до ден днешен е сред най-ценените и използвани растения, само доказва ползотворното му въздействие.
За родина на растението се смята Африка. Днес е масово разпространен в Индия, Китай, Мианмар (Бирма) и Судан, където се получава близо 70% от световния добив. Останалото се отглежда по целия свят, включително и у нас.
Сусамът и безценните му качества са известни на човечеството от незапомнени времена. Произвеждат се бял и черен сусам. Те са били използвани още при направата на хляба на фараоните, а в Китай, хиляди години пр. Хр., от сусамовото масло чрез изгаряне се добивали сажди за приготвянето на прочутия китайски туш.
В страните от Изтока сусамът се използва като средство за подсилване на организма. В него се съдържат протеини липиди, въглехидрати, витамини, фибри, фитостероли, лигнани. Има още и ценни минерали, като калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, фосфор, селен, йод и др.
В миналото всеки древногръцки войн е носел неизменно със себе си малък запас със сусам, който да му дава сила и енергия. Освен това, е служел и като афродизиак.
Интересното в състава му е, че в протеините му са открити осемнадесет аминокиселини - осем незаменими и още две, незаменими за деца. Липидите на сусама, от друга страна, са източник на ненаситени мастни киселини, като олеинова, линолова, арахидонова и алфа-линоленова.
Сусамовото семе съдържа и уникално допълнение – съставките сезамин и сезамолин. Те имат способността да понижават холестерола и да увеличават запасите на витамин Е. Сезаминът е субстанцията, която предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.
Медта в сусамовото семе играе важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи. Поради това сусамовото семе дава успокоение при ревматоиден артрит. Магнезият в него, от друга страна, поддържа сърдечно-съдовото и респираторното здраве.
Калцият бори остеопорозата и мигрената, а цинкът е важен за костите. Сусамовото семе се използва за понижаване нивата на холестерол. Почитателите му твърдят, че удължава живота. Поради това и спрямо безбройните му ползи, то може с гордост да се нарече семето на живота.
Сусамовото семе може да се приема като лекарство, като подправка или под формата на халва. Каквото и да изберете, няма да съжалявате. Насладете се на уникалния вкус на сусама в комбинация със здравословните му ползи.