Сусамовият тахан набира все по-голяма популярност в последно време. Това до голяма степен се дължи на манията за здравословно хранене, която обзема все повече хора. Защо точно сусамов тахан?
Този хранителен продукт е естествен имуностимулатор. Съдържащите се в него желязо и мед участват в производството на бели кръвни телца, цинкът подпомага развитието им и стимулира функцията им да се борят с микробите, а селенът се грижи за производството на антиоксиданти и антитела.
Само една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12 % от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Съдържанието на магнезий в тахана пък подпомага състоянието на пациенти с астматични пристъпи, като облекчава симптомите им.
Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини. Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания, вследствие от възпалителни процеси.
Повече за полезните му свойства можете да прочетете ТУК, а сега ще ви дадем рецепта как да си го направите само у дома.
Имате нужда от:
240 г сусам
80 мл олио от гроздови семки
(слънчогледово олио или зехтин)
Сусамът се сипва в тава и се пече 8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбърква, докато стане златист. След това се охлажда и се смила в блендер или кафемелачка.
Малко по малко се налива от олиото, докато се получи желаната гъстота. Съхранява се в стъклен съд.
Сусамовият тахан се използва за направата на различни видове хумус, сладкиши, баклави и т.н. Той може да се смеси с мед в съотношение 1:2, при което да се получи изключително вкусна смес, която намазана върху сухар може да задоволи пристъпите на глад между основните хранения за деня.
Ето и няколко идеи как можете да го включите в менюто си:
Салата от карфиол с таханов сос
Необходими продукти: 500 гр карфиол, 2-3 стръка магданоз, 1 к. ч. тахан, сокът от един лимон, 2 скилидки чесън, ¼ кимион
Приготовление: Всички продукти се приготвят под формата на сос, с който се залива бланшираният карфиол.
Разядка със соеви кълнове и тахан
Необходими продукти: 250 гр соеви кълнове, 1 скилидка чесън, 1 с. л. сусамов тахан, 2-3 с. л. лимон, 2-3 клонки магданоз, щипка кимион, 3-4 с. л. зехтин, сол на вкус
Приготовление: Всички съставки се пасират и се поднасят с препечени сухари.
Овесени сладки със сусамов тахан
Необходими продукти: 1 ч. ч. сусам, 1 ч. ч. овесени ядки, 1 и ¼ ч. ч. пълнозърнесто брашно, 1 бакпулвер, 1 ч. л. канела, ½ ч. ч. натрошени ядки, ½ ч. ч. стафиди, ½ ч. ч. мляко или вода, ½ ч. ч. мед, ½ ч. ч. сусамов тахан
Приготовление: Бакпулверът се прибавя към двойно пресятото брашно, след което се прибавят всички останали продукти. Сместа се разбърква добре и се оформят малки топчета, които се пекат на силна фурна върху хартия за печене.
Припомняме ви и няколко чудни статии за сусамовия тахан, които сме ви предлагали преди:
🥣 Салата от черен ориз с тахан
🥣 Елементарна и много вкусна закуска с банан
🥣 Салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан