Спининг или чудото, което гори калории

Спининг или чудото, което гори калории
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Представи си, че ти и твоите приятелки сте част от участниците на „Тур дьо Франс“ – преминавате цялата страна на две гуми, заредени само с бутилка вода и безрезервна мотивация за въртене на педалите. По време на усвояването на маршрута има лесни преходи, в които карате бързо, има изкачване по стръмни местности, има спускане по изявен наклон, има и доста опасни и трудни за превземане участъци, където темпото е по-минорно.

Точно на този принцип е създадено спортното чудо – спининг, което представлява групово каране на колелета в закрито помещение, най-често зала за аеробика.

В началото на един спининг сеанс инструкторът застава на стационарен велосипед, наречен спинер, и започва да задава темпото на тренировката. Тъй като спинерите са снабдени със специални винтове за съпротивление, чрез които могат да се имитират различни нива на интензивност, спинингът реалистично претворява усещането на един истински колоездачен спринт, придружен с всички изпитания, които може да ти поднесе терена.

Традиционното колоездене на място, както още можем да наречем спининга, продължава между 40 и 60 минути.

Разбира се, както всяка кардио тренировка, спинингът също стартира със загряване и постепенно натоварва не само краката, но и цялото тяло, така че в края на сеанса организмът ни да е изразходил средно над 500 калории, колкото всъщност се хабят при този вид спорт, според проучванията.

Ако отдавна се каним да посетим спининг клас, но се колебаем, добре е да имаме предвид, че както при подготовка за каране на велосипед, така и тук от голямо значение за успеваемостта на тренировката са височината на седалката и дръжките на колелото, както и разположението на педалите.

Спинингът има редица положителни ефекти и то най-вече при жените, защото високоинтензивната тренировка, каквато всъщност се явява той, помага за изключително бързата и лесна загуба на излишните телесни мазнини.

Освен това, при по-продължителен период на тренировки, спинингът започва да спомага за сърдечната дейност, прави ни по-издръжливи при натоварвания и укрепва цялата ни мускулатура.

Именно тази е причината той да е всепризнат метод за бързо, трайно и ефективно влизане във форма от жените по света, които на практика издигат груповото каране на велосипед в култ.

Ако предприемем да се занимаваме редовно със спининг, добре е да знаем, че е препоръчително да правим минимум 3 тренировки от над 30 минути седмично, за да постигнем удовлетворяващ и видим резултат. Ако считаме спининга за скучен спорт, нека не подценяваме факта, че редица спортни клубове предлагат и аква спининг (каране на стационарно колело в басейн) - упражнение, което натоварва мускулатурата още по-ефективно.

А ако все още имате колебания, просто грабвайте бутилката с вода и посетете най-скорошната спининг тренировка, която откриете в близост до вашия дом или работно място.

Поемете си дъх, запретнете ръкави, подкарайте това колело и дерзайте напред… към Edna нова по-успешна глава от книгата на вашия живот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти