Полезни ли са фат бърнърите и за какво точно?

Полезни ли са фат бърнърите и за какво точно?
Снимка: netinfo

Мартин Русанов

Искате мускулеста и изчистена физика, но бавният метаболизъм ви дърпа постоянно назад?

Нормално е да се запитате, дали в такъв случай си струва да пробвате някой термогенен фат бърнър.

Въпросът с фат бърнърите е доста комплексен и успехът ви зависи доколко правилно ги използвате. Тоест, те трябва да бъдат комбинирани с подходяща диета и тренировъчна програма, за да получите максимума от тях.

Фат бърнърите са способни да ви дадат този допълнителен тласък, нужен за желаната изчистена физика; но те могат да ви докарат и до отчаяние. Милиони биват похарчвани всяка година за продукти за отслабване, но поне половината от купувачите си остават с наднормено тегло.

Значи не всичко е толкова просто, колкото пише в рекламите.

Преди да можете да прецените, доколко фат бърнърите ще са от полза за вас, трябва да се запознаете по – подробно с тях.

Какво е термогенният фат бърнър и как действа

Термогените съдържат основно ефедрин и кофеин, тъй като тези вещества способстват за подобряването на процеса на липолиза (разграждането на телесните мазнини за енергия) в организма. Те също така стимулират централната нервна система, така че ако сте се чудили, защо се чувствате по – бодри след употребата на някой термоген, то вече знаете.

Повечето фат бърнъри на пазара днес съдържат в общи линии същите съставки, с леки изменения според производителя. Но естествено, всеки търговец се стреми да постави на преден план предимствата – истински или не – на собствения си продукт. А единственият начин това да стане, е рекламата.

Какво всъщност виждате в рекламите

Сигурно нерядко сте попадали на реклами от типа на „Еди кой си успя да свали 20 кг. за две седмици без усилия, с помощта на тази продукт”, следвани от снимки „преди” и „след” на съответния индивид. Реално, тези хора са професионалисти, чиято снимка „преди” ги показва в извънсезонната им форма, а снимката „след” е направена преди състезание, когато са във върховна кондиция.

И естествено, те имат договор със съответната компания да промотират продуктите й. Дори самата поза на снимките може да окаже влияние върху това, дали човекът на тях изглежда дебел или не. Ако не вярвате, застанете пред огледалото, провиснете рамене, издуйте умишлено корема и вижте резултата.

Да разясним и, какво е „извънсезонен” или „предсезонен” в бодибилдинга. Това е този период от време, през който бодибилдърите си почиват от състезанията и диетите, така че тялото им да може да се възстанови. Докато трае, е нормално за тях да качат 5 – 10 кг. мазнини отгоре, макар че мускулите им все още си личат под слоя мазнини. Тези хора обаче са експерти в програмирането на диетите и тренировките, така че са способни да се изчистят от големи количества мастна тъкан за кратко време; фат бърнърите играят доста малка роля в този процес. Да не говорим, че на тяхно разположение нерядко са вещества като анаболни стероиди и стимулатори на щитовидната жлеза, които им позволяват да запазят мускулите си, докато се изчистват. За обикновения фитнес любител, фат бърнърите ще допринесат полза само в комбинация със стриктна диета и упорити тренировки.

Какво казва генетиката

Генетичните дадености могат сериозно да ви улеснят – или затруднят – при опитите ви да отслабнете. Най – общо, съществуват три типа телесна структура, като телата на повечето хора обикновено са някаква комбинация между два от трите.

Ектоморфи – характеризират се с висока и тънка телесна структура. Проблемно при тях е покачването и запазването на мускулната маса. За сметка на това, те са надарени с изключително бърз метаболизъм. Техните тела са много ефективни в изгарянето на калориите, така че ектоморфите често остават изчистени през цялата година. Ако познавате някой, който може да изяде пет хамбургера и да не качи дори половин килограм, то този човек е ектоморф. Сред бодибилдърите, легендарният Франк Зейн е идеален пример. Ако вие самият сте ектоморф, то употребата на термогени би могла да донесе някаква полза, но далеч не е задължителна.

Мезоморфи – тези хора са надарени с широки рамене и тесни талии. Лесно качват мускулна маса и телата им са с приятната V – образна форма. Метаболизмът при тях е по – бавен в сравнение с ектоморфите, но с повече кардио и по – внимателна диета, това спира да е проблем и те сравнително лесно могат да премахнат телесните мазнини. Повечето от топ бодибилдърите спадат към тази категория. Ако и вие сте част от нея, то термогените ще улеснят изчистването ви в по – голяма степен, отколкото при ектоморфите.

Ендоморфите се отличават с големи кости и широки бедра и талия, както и с къси крака и ръце. Голяма част от пауърлифтърите са от тази група, тъй като късите им крайници означават, че им е необходим по – малък обхват на движение за преместването на тежестта. Лесно натрупват мускулна маса, но бавният им метаболизъм означава, че бързо акумулират телесни мазнини и трудно се изчистват от тях. Ендоморфите имат нужда от всичко, което може да им е от полза срещу мазнините, така че термогените са най – полезни именно за тях.

Определете от коя група сте вие, какви предимства и недостатъци произхождат от това и планирайте програмата си за отслабване на базата на тях.

Повече интензивност = повече умора

Термогените са чудесен източник на малко допълнителен адреналин. Както казахме, те стимулират централната нервна система, засилвайки концентрацията и позволявайки ви да тренирате с повече интензивност. Но всяко нещо си има цена. Колкото по – интензивна е дадена тренировка, толкова по – голяма е умората след нея и толкова повече време ви е нужно, за да се възстановите.

Ако смятате да използвате термогени и да тренирате (както би трябвало), направете всичко възможно да си осигурите достатъчно време за почивка. Най – важното от всичко е да спите достатъчно, тъй като няма по – добър начин за възстановяване от съня. В тази връзка, не забравяйте основното съдържание на термогените, а именно – кофеин и ефедрин, които са със силен стимулиращ ефект.

Ако постоянно водите изпълнен със стрес живот и не намирате време за почивка (и най – вече сън), тялото ви ще започне да произвежда големи количества кортизол, за да може да се справя с натоварването.

А как действа кортизолът? Е, той ви дава енергия... като разгражда мускулната тъкан. При хората, водещи нормален начин на живот, са необходими 7 – 8 часа сън за адекватно възстановяване. Ако сте спортисти или просто обичате да тренирате по – интензивно, часовете трябва да са дори повече. Докато спите, тялото ви отделя хормон на растежа, който играе важна роля за покачването на мускулната маса; колкото по – дълбок и спокоен е сънят ви, толкова по – добре ще се възстановите.

Увеличете приема на вода

Тъй като повечето фат бърнъри имат леко диуретично действие (тоест водят до обезводняване), трябва да се стремите да компенсирате този ефект. А начинът, естествено, е да пиете повече вода.  Да сте добре хидратирани е от голяма важност, тъй като водата играе важна роля за транспортирането на хранителните вещества до мускулите и за изхвърлянето на отпадъчните вещества извън тялото.

За бодибилдърите, препоръчителното количество е между 4 и 7 литра вода дневно. Когато вземате термогени, изпивайте поне 240 мл. вода с тях. И имайте предвид, че това е абсолютният минимум; много по – добре е да ги приемате с 600 – 700 мл. вода, особено, когато ви предстои тренировка.

Циклирайте ги на базата на резистентността си към тях

Ако досега не сте употребявали фат бърнъри, започнете с минимални дози. По този начин ще можете да определите, каква е чувствителността на тялото ви към тях. Понеже съставките им са доста силни, продължителната им употреба може да доведе до някои негативни последици. Също така, термогените засилват сърцебиенето, така че не са препоръчителни, ако имате високо кръвно налягане.

Тялото ви има способността да се адаптира към всичко и термогените не са изключение. С времето, техните стимулиращи свойства ще започнат да ви действат все по – слабо и по – слабо, тъй като организмът ви вече е свикнал с тях. Решението не е да увеличавате непрекъснато дозата, а да циклирате.

Тоест, когато усетите, че е дошъл такъв момент, спрете ги напълно. За колко дълго, зависи от резистентността ви към тях, но в повечето случаи, подходящ цикъл е 3 седмици прием, следвани от 1 седмица почивка или 2 седмици прием и 2 седмици почивка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти