Този вторник Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA предизвика участниците с една класическа английска рецепта. Банофи пай e десерт, в чиято основа стоят банани и тофи мус.
Той може да задоволи дори най-изтънчения вкус на ценителите на сладките изкушения.
Специално за читателите на edna.bg шеф Юри Балталийски, жури в Bake off: най-сладкото състезание, сподели своя уникален вариант на банофи пай и тънкостите за приготвянето му:
Банофи пай
За ганаша от бял шоколад:
240 г бял шоколад
600 г течна животинска сметана (35% масленост)
За бисквитеното тесто:
125 г брашно от лимец
5 г бакпулвер
65 г солени бадеми
65 г солени белени фъстъци
65 г солено кашу
35 г млечен шоколад (калети)
50 г кафява захар
40 г яйчен жълтък
2 капки екстракт от ванилия
90 г краве масло (меко)
За тартовата основа:
400 г бисквитени трохи
175 г млечен шоколад
За карамелизираните банани:
5 банана
50 г краве масло
50 г кафява захар
За белия „Тофи” мус:
50 г бяла захар
300 г животинска сметана (35% масленост)
5 г желатин
250 г бял шоколад
За украса:
60 г солено натрошено кашу
Метод за приготвяне на ганаш от бял шоколад:
Разтопяваме шоколада бавно на водна баня или в микровълнова печка (при 500 W максимално), като разбъркваме от време на време.
Кипваме 150 г от сметаната в тенджера и постепенно я наливаме върху разтопения шоколад. Бъркаме енергично със силиконова шпатула, като описваме малки, бързи кръгове в центъра, за да се създаде блестяща еластичност. Разбъркваме с останалата студена сметана. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 2 часа.
Метод за приготвяне на бисквитеното тесто:
Сухите съставки слагаме в чопър. Включваме на пулсатор, на кратки интервали, за да избегнем фино смилане на ядките. Прибавяме останалите съставки и смиламе отново, до получаване на хомогенна смес. Прехвърляме в купа, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник. Покриваме с хартия тава за печене. С мерителна лъжичка оформяме топки от бисквитеното тесто и ги подреждаме в тавата.
Междувременно загряваме фурната на 170°C. Печем бисквитките за около 15 минути. Охлаждаме ги върху решетка за глазиране за 5 минути.
Метод за приготвяне на тартовата основа:
След като бисквитите изстинат, ги натрошаваме на средно големи трохи – около 1 см. Към тях прибавяме разтопения млечен шоколад. Разбъркваме до получаването на мокър пясък. Прехвърляме във форма за торта и с помощта на водна стъклена чаша, с лек натиск, оформяме и изпълваме вътрешната част на формата. Оставяме за кратко в хладилник.
Метод за карамелизиране на бананите:
Обелваме бананите и ги нарязваме на шайби с дебелина 1 см. В тиган с диаметър 24 см разтопяваме маслото на средна температура. Добавяме бананите и посипваме с кафявата захар. Карамелизираме до разтопяване на захарта и омекване на плодовете. Преместваме бананите в друг съд, покриваме със стреч фолио и оставяме да изстинат.
Метод за приготвяне на белия „Тофи” мус”
В средно голяма тенджера изсипваме бялата захар и я разтопяваме на умерен огън, до получаване на златисто-кафяв цвят. Загряваме 100 г от сметаната и я наливаме към карамела. Варим до пълното разтваряне на карамела и сваляме от котлона. Накисваме желатина в 35 мл студена вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме го към карамелената сметана и наливаме върху белия шоколад, поставен в дълбок съд с овално дъно. С пасатор емулсираме шоколадовата смес. Избиваме останалата сметана до получаване на меки връхчета, на средна скорост.
Когато шоколадовата емулсия изстине до 32 – 35°С, към нея прибавяме избитата сметана, на части, с бъркане с къси въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка и с леки завъртания на съда в обратната посока.
Охладените карамелизирани банани разпределяме върху хрупкавата основа и върху тях веднага наливаме „Тофи” муса. Поставяме във фризер за около 40 минути.
Охладения ганаш от бял шоколад избиваме на ръка в дълбок съд с обло дъно. С пош, изрязан диагонално, с остър връх, завършваме пая с вълни от ганаш. Украсяваме с натрошено кашу, само по ръба на борда на пая.
Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”
Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA