Цвеклото е изключително полезен, че и вкусен зеленчук.
Сега се оказва, че то помага и за нормализиране на кръвното налягане.
Това са установили учени от медицинския университет в Лондон, а резултатите са публикувани от Dailymail.co.uk.
Оказва се, че цвеклото, също както и зелето, целината, спанакът и други зелени зеленчуци, имат високи нива на естествени нитрати, които помагат на организма да се справи с високото кръвно налягане.
Високото кръвно е проблем на много хора из целия свят, опасно е и се лекува с лекарства.
Сокът или салатата от цвекло обаче могат да са от помощ и да помогнат на страдащите от проблеми с кръвното налягане.
От друга страна цвеклото е било известно още на древните цивилизации като лечебно растение.
Хипократ е признал неговото лечебно действие и го включил в състава на редица лекарствени рецепти.
Сериозно проучване на лекарствените свойства на цвеклото е оставил и Авицена.
Той високо оценява лекарствените ѝ свойства, но не дооценява хранителните му достойнства.
В него се съдържа бетаин, който укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и подобрява работата на черния дроб и ускорява обмена на веществата и оттам се явява ефективно средство при затлъстяване.
Диетичното и козметичното действие на сока от цвекло е познат още от древността - да съхранява свежестта на кожата на лицето.
Вкусни рецепти с цвекло може да намерите тук, тук и тук.