Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на сода за хляб значително намалява възпаленията при автоимунни заболявания, сред които ревматоидният артрит, пише Дарикнюз.
Изследователите констатирали, че содата за хляб може да стимулира производството на по-голямо количество стомашен сок, който е необходим за храносмилането.
Содата за хляб допринася за умъртвяване на патогенни бактерии и намалява натоварването върху далака, който участва в инициирането на имунния отговор при наличие на микроби. Било изяснено, че в далаците и бъбреците у мишки, които погълнали разтвор на сода за хляб, се понижило количеството на предизвикващите възпалителни реакции имунни клетки, известни като макрофаги М1.
Освен това содата за хляб увеличава количеството на противовъзпалителните клетки М2. Тя възстановила също функциите на бъбреците у гризачи, засегнати от хронично бъбречно заболяване, и намалила риска от развитие на сърдечносъдови болести и остеопороза.
Още за многото приложения на содата за хляб
- Домашно лечение с хлебна сода
- Уникална хитрина: Как да почистим матрака със сода за хляб
- Как да премахнете вредните пестициди от плодовете: 2 рецепти със сода и оцет