Този малък плод датира от хилядолетия, а за негова родина се смята Азия. Първите хора, които са го култивирали са древните египтяни. За съжаление смокинята е един от най-нетрайните естествени продукти, като дори и в хладилник издържа не повече от 2-3 дни.
Пресните смокини могат да се намерят в периода между юни и октомври, а през останалото време са откриваеми в сушен, но и доста по-калоричен вид.
Това растение има много силно детоксикиращо и енергизиращо действие, богато е на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.
Фибрите и антиоксидантите също се отчитат с високо съдържание, а наличието на омега-3 мастни киселини превръща този дар от природата във враг на холестерола и високото кръвно налягане.
Благодарение пък на каротиноида лутеин смокинята се явява и като чудесно средство за подсилване на зрението.