Слабо обоняние и лош дъх? А пробвахте ли да почиствате езика си

Вероятно, докато сте си избирали четка за зъби сте ги видели. Става въпрос за уредите за почистване на език. Някои са пластмасови, други метални, но целта им е една - бързо и ефикасно почистване на езика. Но защо се прави всичко това?

Четкането на езика е бърз начин той да бъде почистен. Случва се бързо, а ефектът е моментален. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но е точно така. С течение на времето върху езика се натрупват мъртви клетки и лоши бактерии, които могат да доведа до неприятен дъх, а и да повлияят по лош начин върху цялостното ни здраве. Ето някои причини да започнете да почиствате езика си още днес:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucie Fink (@luciebfink)

Вкусът се подобрява

Сладко, солено, кисело, горчиво - всички тези вкусове се усещат по по-силен начин, когато езикът се почиства редовно и това е съвсем логично - премахвайки физическите прегради между храната и вкусовите рецептори, вкусовете се усещат по по-силен начин. 

Езикът изглежда по-добре

Когато по езика се натрупат бактерии и мъртви клетки, той придобива сив, бял или дори синкав цвят. Това може и да не го виждаме постоянно, но хората около нас определено го виждат.

Премахват бактериите

Проучване от 2005 г. показва, че ако езикът се почиства два пъти дневно в продължение на седем дни в устната кухина се откриват в пъти по-малко следи от семейството стептококите. Именно това са бактериите, които причиняват лош дъх и са причината за появата на кариесите.

По-добро общо здраве

Премахването на лошите бактерии по езика е добра превенция на кариесите, проблемите с венците и други неприятни състояния на устната кухина. 

6 храни по време на цикъл за по-добро настроение и здраве

По-малко лош дъх

Миенето на зъби не е достатъчно, когато говорим за лош дъх. Причината са вече посочените бактерии, но за да се види истински резултат от почистването на езика, е нужно постоянство, което означава грижа за този орган два пъти дневно. 

С уреда за почистване на езика чистете до там, докъдето не се активира рефлексът за гадене. Придърпвайте уреда до края на езика. След всяко издърпване почиствате с вода. Минаването по 1-2 пъти е напълно достатъчно. Всичко това отнема около минута. 

Най-големият неприятен ефект е именно стимулирането на рефлекса за гадене. Тук просто трябва сами да видите къде се намира той. В зависимост от уреда, който използвате, може и да се порежете. 

Впрочем ако нямате такъв уред, може да използвате обикновена метална лъжица.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти